Jennifer Lawrence skriver i Lena Dunhams nyhetsbrev ”Lenny Letters” om lönegapet i Hollywood. Foto: TT

Jennifer Lawrence om lönegapet i Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

I ”Girls”-skaparen Lena Dunhams feministiska nyhetsbrev Lenny Letter, som Kulturnyheterna tidigare har berättat om, skriver skådespelaren Jennifer Lawrence om lönegapet i Hollywood med rubriken ”Varför tjänar jag mindre än mina manliga kollegor”.

När företaget Sony hackades förra året, läckte uppgifter om lönediskriminering ut kring filmen ”American Hustle”. Korrespondens mellan företagets chefer visade att skådespelerskan Jennifer Lawrence och hennes kollega Amy Adams, båda fick mindre betalt än sina manliga kollegor.

”Inte arg på Sony”

Lawrence skriver i nyhetsbrevet Lenny Letter, att hon tidigare inte har talat om löneskillnaderna, eftersom hon känner att hennes problem inte är relaterbara och inte vill verka kräsen.

”När Sony-läckan hände och jag fick reda på hur mycket mindre jag tjänade än de lyckliga personerna med penis, så blev jag inte arg på Sony – jag blev arg på mig själv. Jag misslyckades som förhandlare för att jag gav upp tidigt.”

Vill inte framstå som bortskämd

Lawrence berättar att hon efter framgångarna med ”Hunger Games” hade känt sig kräsen om hon försökt förhandla sig till mer pengar, och inte ville framstå som svår eller bortskämt.

”Jag skulle ljuga om jag inte sa att det åtminstone finns ett element av att bli omtyckt som påverkade mitt beslut att ge mig utan en fight. Jag ville inte verka svår eller bortskämd”, skriver hon och fortsätter:

”Återigen, det kanske har NOLL att göra med min vagina. Men jag var ju inte helt ute när ett annat läckt Sony-mejl, avslöjade att en producent refererande till en kvinnlig kollega under löneförhandling som 'en bortskämd snorunge'. Av någon anledning kan jag inte förställa mig någon säga så om en man.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.