Jonas Hassen Khemiri kritiserar Reva i ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask (M). Foto: Scanpix

Hassen Khemiri i öppet brev till justitieministern

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Jonas Hassen Khemiri riktar skarp kritik mot Reva-projektet i ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask.

”Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter. Kom igen. Vi bara gör det.”

Så skriver författaren Jonas Hassen Khemiri i ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask (M), i Dagens Nyheter.

Khemiri kritiserar det så kallade Reva-projektet, som har vållat stor debatt den senaste tiden. Projektet går ut på att polisen ska prioritera att leta upp och utvisa papperslösa personer som befinner sig i Sverige. Jonas Hassen Khemiri beskriver de många upplevelser av rasism som han, hans familj och hans vänner fått utstå och hur det påverkat honom.

”En människa kan aldrig vara illegal”

Det öppna brevet är en reaktion på justitieminister Beatrice Asks svar i gårdagens riksdagsdebatt om Reva. Jonas Hassen-Khemiris syn på Reva-projektet framgår tydligt: ”Vi vet att en människa aldrig kan vara illegal och att något måste göras när uniformer sprider otrygghet och Lagen vänder sig mot den egna befolkningen (...)”.

”Både tänkvärd och viktig”

Justitieministern har tagit del av texten. ”Beatrice har läst artikeln, som är både tänkvärd och viktig”, skriver hennes pressekreterare Per Claréus i ett sms till Kulturnyheterna. Ask ska svara på kritiken i SVT:s Gomorron Sverige på torsdag morgon.

Texten ha fått stor spridning på sociala medier under onsdagen. Vid 18.30 hade 59.000 personer spridit den på Facebook och på Twitter har många delat med sig av sina upplevelser av rasism under hashtagen #BästaBeatrice.

Fakta: Reva-projektet

  • Om en person inte lämnar Sverige självmant efter att ha fått nej på sin asylansökan får polisen ansvar för att leta upp och utvisa personen.
  • Just nu har polisen på sin lista 7 066 personer som ska utvisas.
  • Förra året fick 24 981 personer besked från Migrationsverket om att de måste lämna landet.
  • 48 procent av de ärendena lämnades till polisen för att verkställas med tvång.
  • Reva är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården och Migrationsverket.
  • Reva står för ”rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”.

Källor: Polisen/Migrationsverket/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.