Journalisthataren som fick sitt straff

Uppdaterad
Publicerad

Solskenshistoria är knappast ett ord som förknipppas med näthat. Men i veckan diskuterades en ovanlig och glädjande dom, som kan ge journalister som sticker ut hakan bättre skydd.

Journalisten Irena Pozar, krönikör för Nyheter24, och juridikprofessorn Mårten Schultz tar plats i veckans tv-podd om medier. Ämnet: En glädjande dom mot en näthatare.

Straffet: 5.000 kronor

Medier

I tvodden berättar Irena Pozar om det läskiga påhoppet hon drabbades av. Läsaren skrev i kommentarsfältet att hon skulle ”hålla käften” och hotade med ”kniv i fittan”. Hon säger också att hon blev förvånad när polisen faktiskt tog henne på allvar och den 26-åriga mannen som stod bakom kommentarerna fick sitt straff. Han dömdes att betala 5000 kronor i skadestånd.

– Det skickar starka signaler till samhället att det här inte är okey och att man inte får bete sig såhär, säger Irena Pozar.

Men att hennes hatare inte verkade ha ett uns av ånger under rättegången var jobbigt berättar hon.

Journalister som tystnar

I tvodden ger juridikprofessorn Mårten Schultz sin syn på domen. Han tycker den är extra viktig för att den gäller en journalist som stuckit ut hakan.

– En kultur där vi tilllåter människor att allvarligt kränka journalister kommer att innebära att journalisterna tystnar. Det är ett samhällsproblem och just därför är den här domen glädjande, säger han.

Men trots domen är Schultz inte helt nöjd. Han vill ha bättre lagar så åklagarna slipper använda slasktrattsregeln ”ofredande” för att komma åt hat och hot mot journalister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet