Kieran Long ny chef för ArkDes

Uppdaterad
Publicerad

Brittiske Kieran Long blir ny chef på statens centrum för arkitektur och design, ArkDes. Och Long har stora förväntningar på museet: – Ett museum som kan bli ett av Europas stora arkitekturmuseer, säger han till Kulturnyheterna.

– Att han vill till ArkDes är ett erkännande till såväl myndigheten som till Sveriges starka ställning inom sektorn. Detta är en mycket bra början på ett år där vi fortsatt kommer att stärka kulturens plats i vårt samhällsbygge, säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Kieran Long är intendent och kurator på design -och konstavdelningen Victoria and Albert Museum i London. Tidigare har han arbetat på Venedigs arkitekturbiennal och Royal College of Art.

Long är även arkitekturkritiker för brittiska tidningen The London Evening Standard och programledare på BBC.

”Arkitektur gör oss snällare”

Och enligt Kieran Long, som i dag besökte Stockholm, är god arkitektur inte bara en fråga om skönhet – det är något som i slutändan till och med kan leda till att vi blir bättre människor.

– Jag brinner för relationen mellan design, arkitektur och det offentliga livet. Storslagen arkitektur handlar inte bara om vacker form eller vackra material, utan gör oss till bättre medborgare. Den gör att vi är snällare mot varandra och respekterar de platser där vi bor, berättar han för Kulturnyheterna.

ArkDes har tidigare haft svårigheter att nå ut, och under en period fanns därför planer på att slå ihop muséet med grannen Moderna muséet.

Beslutet blev dock att behålla arkitektur -och designmuséet och arbetet med att rekrytera en ny överintendent inleddes i april förra året.

”Har stora resurser”

Kieran Long tar över chefskapet den 18 april och säger till Kulturnyheterna att han har stora förväntningar på museet.

– Det här är också ett museum som kan bli ett av Europas stora arkitekturmuseer. Det har stora resurser, kunnig personal, två vackra byggnader och en avundsvärd relation till andra museer, särskilt Moderna.

Nu hoppas Long att ArkDes i framtiden även kan bli ett museum som tar plats i internationella diskussioner om arkitektur.

– Jag hoppas kunna bidra med ett internationellt perspektiv för att se till att Arkdes deltar i ett globalt samtal om internationella eller i alla fall europeiska stadsfrågor. Det är samma samtal om städer i förvandling som i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Och det kan vi lära oss av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.