Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jere Pöyhönen, känd som Käärijä, vann publikrösterna men slutade på andra plats i Eurovisionfinalen. ”Jag var ju här för att vinna”, sa han efter förlusten till finska Yle. Foto: Yle/EBU

Kom tvåa men vann publikrösterna: ”Var ju här för att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Om tittarna hade fått bestämma hade han varit vinnaren av Eurovision 2023, men med juryrösterna kom han tvåa. Efter avgörandet uttryckte artisten Käärijä sin besvikelse till finska Yle:

– Det grämer mig lite ärligt talat. Jag var ju här för att vinna.

Årets finska bidrag i Eurovisionen levererades av Jere Pöyhönen under artistnamnet Käärijä. Hans låt ”Cha cha cha” blev den solklara publikvinnaren med sina 376 poäng. Av publiken fick Finland 18 tolvor, medan Sverige inte fick några. Med rösterna från juryn blev däremot Sverige den totala segraren och Käärijä slutade på en andra plats.

– Man får förstås vara stolt över insatsen, sa han till Yle efter tävlingen. Det är rätt häftigt med en finskspråkig låt men lite besviken känner man sig.

Efter att tävlingen avgjordes har det kommit en del kritik mot poängsystemet i Eurovision. På tävlingens Instagramkonto skriver upprörda fans att Finland borde ha vunnit, eftersom de vann publikrösterna. Käärijä själv, sa så här om den saken till Yle:

– Regler är regler. Det är spelets anda. Grattis Loreen, hon är en helt fantastisk person.

Hör mer av vad Käärije hade att säga efter tävlingen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.