Käärijä från Finland fick folkets röst men fick ändå nöja sig med en andraplats. Foto: Heiko Junge/NYB/TT

Norskt missnöje mot jurysystemet i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

När ljudet av skålade champagneglas klingat ut, och den sista konfettin singlat ner på arenagolvet i Liverpool, höjs kritiska röster från Norge. Missnöjet riktas mot jurygrupperna.

Den norska supporterorganisationen Eurovision Norway anser att systemet med juryröster är orättvist, och att om det enbart hade varit folket som fått bestämma så hade slutresultatet i Eurovision sett annorlunda ut.

– Fansen borde släppas in i jurygrupperna. Det är fansen som har varit med på alla repetitioner och som vet allt om artisterna. EBU borde ta sig en rejäl funderare, det är inte populärt att folkets favorit inte vinner, säger Håkon Aleksander Røssum på Eurovision Norway.

Ilskna tittare

Kritiken bottnar i att Finlands Käärijä fick fler tittarröster än Loreen, men tack vare jurygruppernas poäng vann Sveriges bidrag.

– Det är vanvettigt att det bara är fem personer i varje jury, och att de har så mycket makt jämfört med vanligt folk, säger Eurovision Norways grundare Martin Phillip Fjellanger.

De är inte ensamma om att visa sitt missnöje med jurysystemet. Eurovisions officiella Instagramkonto är fullt av kommentarer skrivna av ilskna tittare som uttrycker liknande åsikter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Återupplev rysarögonblicket när Loreen skriver historia i Eurovision. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.