Pija Lindenbaum har hunnit med det mesta inom sitt fält sedan debuten och genombrottet med ”Elsa och småpapporna” 1990.
Hon har vunnit Alma- och Augustpris, skapat nära 40 bilderböcker och dessutom skrivit två operor för barn.
Men Lindenbaum – som alltid sett sig som en kreativ ensamvarg – har aldrig jobbat med en annan bildkonstnär i sina böcker. Något som förändrades på ett ögonblick när hon besökte en utställning med papperskonstnären Anna Åkerström för ett par år sedan:
– Jag blev så förtjust! Och såg direkt att det här är barnboksillustrationer. Alltså det är konst, men jag kunde se detta i en bok direkt, berättar Pija Lindenbaum.
Omedelbart efteråt kom frågan till Anna Åkerström, som aldrig skapat för en ung publik: Vill du göra en barnbok med Pija Lindenbaum?
– Ja, gärna, sa jag då, berättar Anna Åkerström.
– Och sen blev jag helt skräckslagen.
Hundratals timmar, hundratals figurer
Där Pija Lindenbaums status som svensk barnbokslegendar var en inledande stressfaktor, ersattes den snart av den oerhörda mängden arbete uppgiften krävde.
Varje uppslag i ”Vi måste ha ketchup” består av figurer och miljöer i papper, gjorda för hand, som sedan fotograferas för att skapa bokens särpräglade stil.
Sammanlagt har arbetet krävt fler än 100 figurer, där en enskild karaktär tar tre timmar, och kan behövas i upp till 16 upplagor.
– Jag brukar tala om elefantgraviditet, det här tog mig nästan två år, säger Anna Åkerström.
Resultatet är ett Lindenbaumskt vardagsäventyr med ett unikt uttryck. I ”Vi måste ha ketchup” drar ett litet rövargäng av barn runt på en sommarcamping för att hitta ketchup. Det direkta är en del av tanken:
– Man behöver bara höra titeln, man behöver inte ens läsa baksidestexten, säger Pija Lindenbaum.
Är det här en bok med ett budskap?
– Nej nej nej. Det är så sällan som jag tänker så, jag håller bara på. En camping är ett samhälle i miniatyr, kanske ett klassamhälle, något sånt? Nej, jag upplever att det bara är skoj.
Se resultatet av Pija och Annas arbete i videon ovan.