Foto: SVT

Ai Weiwei skickar en stol till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

SVT har träffat den kinesiske konstnären Ai Weiwei, nyutnämnd jurymedlem på Stockholms filmfestival, under hans husarrest i Peking.

Om knappt en månad inleds Stockholms filmfestival. I festivaljuryn finns företrädare från filmbranschen, men en plats reserveras varje år för en särskild kulturpersonlighet från en annan konstform än film. Den personen är utsedd men kommer inte att kunna närvara i år. Det handlar om den kinesiske konstnären och dissidenten Ai Weiwei.

Känd regimkritiker

Han tar emot i sin ateljé i nordöstra Peking. Den världsberömde konstnären är en av de skarpaste kritikerna av den kinesiska regimen.

Stockholms filmfestival 2013

Han verkar upptagen, har bråttom, säger att han ständigt har många projekt på gång  – så varför då ännu ett – varför ingå i juryn för en svensk filmfestival?

– Jag vill alltid vara med där det händer, säger Ai Weiwei. Och i synnerhet när det gäller en festival som stöttar yttrandefrihet. Jag känner mig hedrad att få vara med.

Får inte tillstånd att lämna Kina

Men jurymedlemmen Ai Weiwei får räkna med att granska de nya filmerna här i Peking. Till Sverige – eller över huvud taget utanför Kina – kan han inte resa.

– Jag kan inte resa till Stockholm, står fortfarande under en sorts ”mjuk husarrest”, säger Ai Weiwei. Mitt pass har myndigheterna tagit hand om.

Internationellt sett är han Kinas mest kände konstnär. Han använder en mängd olika uttrycksmedel i sitt konstutövande, inte minst spektakulära installationer som väckt uppmärksamhet världen över. Han var en av flera bakom utformningen av OS-arenan Fågelboet här i Peking.

Ai Weiwei är en notorisk kritiker av Kinas kommunistiska enpartistyre. Och han ser ingen öppning alls med den nya ledningen under presidenten Xi Jinping.

– När vi hade OS i Peking och Världsutställningen i Shanghai trodde alla att Kina var mera fritt. Men under åren som gått efter det har bara fler och fler hamnat i fängelse. Det gäller exempelvis författare, konstnärer och poeter.

Skickar en stol till Stockholm

Till Sverige kommer alltså ingen Ai Weiwei. Däremot – om allt går i lås – anländer ett konstverk som han jobbar på just nu. En stol,  hans egen tomma stol, som ska symbolisera ofriheten i Kina. Den ska förhoppningsvis få tillstånd att resa till Stockholms Filmfestival.

Fakta

Tre av hans mest kända verk

”Sunflower seeds” – 100 miljoner solrosfrön i keramik.

”Fågelboet” – Pekings nationalstadion som han var med och ritade.

”Hågkomst” – En installation av 9.000 ryggsäckar i München.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2013

Mer i ämnet