Dismaland blev en internationell sensation när det invigdes i slutet av sommaren. Foto: AP/TT

Banksys ”missnöjesfält” blir flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Konstprojektet Dismaland kommer att monteras ned och skeppas till Frankrike, där det ska byggas om till bostäder till människor på flykt i Europa.

Den anonyma konstnären Banksy vill hjälpa människor på flykt. Nu monterar han ner Storbritanniens deppigaste turistattraktion, ”missnöjessparken” Dismaland, och bygger om den till flyktingboenden i Frankrike, uppger The Guardian.

Den internationellt omskrivna utställningen har fungerat som en slags konstnärlig parodi på glättiga nöjesfält, och har lockat 150.000 besökare till den lilla orten North Somerset under de fem veckor som den har haft öppet.

Blir till flyktingbostäder

Men nu är det slut på det. Inom tre veckor kommer Dismaland att monteras ned. Delarna ska sedan skickas ner till franska Calais, där materialet ska göras om till bostäder i flyktinglägret ”Djungeln”.

”Allt virke och byggmaterial från Dismaland ska skickas till flyktinglägret för att bli till bostäder. Inga entrébiljetter kommer att säljas i samband med detta”, skriver Banksy på sin hemsida.

Runt fem tusen människor på flykt från länder som Syrien, Eritrea och Libyen uppskattas leva i det franska flyktinglägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.