En italiensk carabinieri framför Paul Gaugains målning som hittades i fabriksarbetaren kök på Sicilien. Foto: AP

Fabriksarbetaren vill behålla konst för 100-tals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Igår avslöjade italiensk polis att en pensionär ovetande haft konst av de båda franska mästarna Paul Gauguin och Pierre Bonnard hängandes i sitt kök på Sicilien. Nu hoppas den före detta fabriksabetaren att han får behålla konsten.

När den konstälskande Fiatarbetaren, känd i italiensk press som herr Nicola, köpte målningarna på auktion 1970 visste han inte att de stulits samma år i Storbritannien. Ägarna var författaren Terence Kennedy och Mathilda Marks, den senare arvinge till en av grundarna av varuhuskedjan Marks and Spencer.

– Jag köpte dem i god tro, säger Nicola till La Repubblica.

Målningarna hittades på tåg

Han berättar att det var känt att målningarna hittats övergivna på ett tåg och att utropspriset var 50.000 lire, ungefär 1750 kronor i den tidens penningvärde.

– Och jag föll genast för de två målningarna, säger han.

Han vann auktionen, och även om slutpriset blev 45.000 lire så var det ingen oansenlig summa för honom. En fabriksarbetare tjänade på den tiden ungefär 200.000 lire i månaden.

”Har alltid älskat konst”

– Men jag har alltid älskat konst, säger herr Nicola, enligt BBC. I stället för att gå på bio eller till en bar så brukar jag spara mina pengar och leta efter intressanta konstföremål på marknader och auktioner.

Sonen gjorde uptäckten

Upptäckten gordes av Nicolas son när han bläddrade i en Bonnard-biografi . Ett fotografi av konstnären verkade bekant, tyckte han.

– Han sitter ju i samma trädgård som kvinnan i din målning, ska  han ha utropat.

Efter det konsulterades experter och slutligen kopplades polisen in.

Värd mellan 100 och 300 miljoner

Konstverken är i dag värda miljoner. Bonnards målning av en kvinna i en lummig parkmiljö kan enligt experterna gå för ca sju miljoner kronor. Paul Gauguins stilleben är än mer eftertraktat och värderas till den hissnande summan någonstans melan hundra och trehundra miljoner kronor, skriver BBC.

Men var konsten nu ska hamna är än så länge oklart. De rättmätiga ägarna, Mathilda Marks och Terence Kennedy, är döda och den italienska polisen har inte hittat nåra arvingar än, skriver BBC.

Vill ha kvar dem i köket

Herr Nicola säger att han hoppas att han ska få tillbaka målningarna så att han kan hänga tillbaka dem på köksväggen, men han har förståelse för att en sådan utveckling av historien skulle innebära ytterligare en sensation.

Men man vet aldrig. Herr Nicola avslutar med det motto han säger sig alltid haft.

– Om du älskar konsten, kommer den att återgälda dig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.