Per Bill (M) sågar förslaget som innebär att fri entré återinförs på bland annat Moderna Museet i Stockholm. Foto: TT

M: Underfinansierad och orättvis reform

Uppdaterad
Publicerad

Per Bill (M), ordförande i riksdagens kulturutskott tror inte att regeringens 80 miljoner kommer att räcka långt för att finansiera fri entré på statliga museer.

På fredagsförmiddagen presenterade Alice Bah Kuhnke (MP) sin första reform som kulturminister: återinförandet av fri entré på statliga museer. Men det är en underfinansierad reform, hävdar Per Bill (M).

– Det viktigaste här är att det kostar långt mycket mer än 80 miljoner kronor. De siffror vi haft pekar snarare på en kostnad på 300 miljoner kronor, säger han till Kulturnyheterna.

Bah Kuhnke kulturminister

Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, är också kritisk till att återinföra fri entré på statliga museer:

– Detta är ett typiskt storstadsinriktat förslag från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag är starkt kritisk till att landsbygdsborna ska betala för att vuxna stockholmare ska få gratis inträde på museer, något som redan i dag är billigare än ett biobesök. Varför ska Kiruna- eller Värnamoborna subventionera storstädernas kulturnöjen? frågar han sig i ett pressmeddelande.

Slopades 2006

Beslutet om att slopa fri entré på statliga museer fattades under Cecilia Stegö Chilòs korta tid som kulturminister hösten 2006. Det klubbades sedan igenom i riksdagen när Lena Adelsohn Liljeroth tagit över som kulturminister. Men beslutet omfattade också att barn och unga skulle få gratis tillgång till de statliga museernas fasta och tillfälliga utställningar, något som nu är i farozonen, menar Bill.

Bill: Gynnar turisterna

– Den här reformen riskerar att barn- och unga tvingas betala för de tillfälliga utställningarna. Det tycker jag är orättvist när reformen samtidigt innebär att till exempel tyska och franska turister kan ta del av de fasta samlingarna helt gratis.

Men är det inte bra att kulturen tillgänglig på det här viset?

– De besökssiffror vi ser nu pekar på att vi snart är uppe i de nivåer som vi hade när de fria entréerna fanns 2004 och 2005, säger Per Bill.

Så fria entréer spelar ingen roll?

– Nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet