I den här lägenheten i München hittades konst av bland andra Matisse och Picasso. Foto: Reuters

Ny konstgömma hittad i tysk småstad

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om den återfunna konsten som nazisterna beslagtog under Andra Världskriget gör ringar på vattnet. Ytterligare 22 verk har nu hittats i en lägenhet nära Stuttgart.

Konstsamlingen i München upptäcktes redan 2011 men avslöjades förra veckan av det tyska nyhetsmagasinet Focus.  

Konsten hittades hos den 80-årige sonen till konsthandlaren Hildebrand Gurlitt som under 1930-talet fick i uppdrag av propagandaminister Joseph Goebbels att konfiskera, rensa ut och sälja konst som ansågs strida mot nazismens ideal.

Konstfyndet i München

Hittades hos arvtagarens svåger

Det nya fyndet består av 22 konstverk och de återfanns hemma hos svågern till arvtagaren i en lägenhet i Kornwestheim nära Stuttgart.

Mannen ska själv ha kontaktat polisen och berättat om konstverken, rapporterar BBC . Vilka konstnärer det rör sig om är oklart, men enligt tysk lokalradio är de flesta av verken värdefulla. Fyra av verken ska mannen ha fått av sin släkting i München.

En miljard euro

Samlingen som hittades i München värderas till en miljard euro, nästan 9 miljarder kronor, och innehåller verk av bland andra Picasso och Renoir och dessutom tidigare okända verka av Chagall och Matisse.

Tyska regeringen skyndar på processen

Efter påtryckningar från judiska grupper och konstexperter som vill ha mer detaljer om den återfunna konsten har den tyska regeringen lovat att göra allt för att skynda på processen, det skriver the Guardian.

I dag presenterades en lista på nätet med information om 25 av de nära sex hundra verken. Listan ska sedan uppdateras löpande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstfyndet i München

Mer i ämnet