Rådet: Så ska Röhsska röja upp

Uppdaterad
Publicerad

Röhsska museet måste styras upp – en gång för alla. Det tycker Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist, som har en tvåstegsplan på hur.

Kulturnyheterna har redan repporterat om den 100 år gamla Göteborgsinstitutionen som slutat blöda pengar men enligt facket dras med fortsatt sur arbetsmiljö.

Kulturnyheternas kritiker Dennis Dahlqvist har en tvåstegs lösning på problemet. Här är den:

Krisen på Röhsska

– 1: Anställ två chefer. En konstnärlig ledare och en chef som är administrativt och ekonomiskt ansvarig. De här två kompetenserna samsas väldigt sällan i en och samma person.

– 2: Gör Röhsska till ett statligt museum. De här designfrågorna är en gemensam angelägenhet för hela landet och jag förstår inte vitsen med att en kommun ska dra hela det här lasset.

Men kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver inte under Dennis Dahlqvists attackplan.

– Det finns inga planer på att förstatliga Röhsska museet. Röhsska museet har haft ett samordningsuppdrag som nu har avslutats. Därför förde vi över de statliga medlen till Svensk form så att de nu håller i det samordningsuppdraget. Det är så den tydliga statliga inblandningen ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet