Ett foto från utställningen ”Vi och ni som undrar varför” i Tokyo. Foto: KRO

Staten betalar konstnärsskuld

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Konstnärernas Riksorganisation hotat att stämma staten för uteblivna ersättningar har man nu ändrat sig. Samtidigt skriver UD en rekommendation för hur svenska konstnärer ska ersättas utomlands.

Det var i december 2014 som Konstnärernas Riksorganisation (KRO) lämnade in ett hot om stämning till svenska staten via Utrikesdepartementet. Anledning var att flera svenska konstnärer ställt ut på svenska ambassaden i Tokyo, men inte fått betalt. Det här var ett brott mot MU-avtalet, menade KRO, och krävde att staten skulle erkänna sin betalningsskyldighet.

Nu har de fått rätt. I en ny överenskommelse ger UD ambassaden i Tokyo bakläxa och ger konstnärerna betalt. Samtidigt ingår man en överenskommelse med KRO om tydligare regler för hur konstnärer som ställer ut i svenska lokaler utomlands ska ersättas.

– Det är mycket glädjande att utrikesdepartementet nu både betalar konstnärerna och skärper sina rutiner för det ramavtal som staten har ingått med oss, säger Sofie Grettve, förbundsjurist för KRO och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF), i ett pressmeddelande

Utdragen konflikt

Det var när den svenska textilutställningen  ”Vi och ni som undrar varför” skulle visas upp i Tokyo i regi av den svenska ambassaden som konflikten mellan KRO och svenska ambassaden i Tokyo uppstod.

När det var dags att ställa ut de svenska kontsnärerna i april 2014 bytte ambassaden plötsligt lokal till en lokal designhögskola. Enligt KRO berodde detta på att de ville släppa betala konstnärerna, vilket statliga instutitioner måste göra om de ställer ut svensk konst enligt det så kallade MU-avtalet. Eftersom liknande konflikter uppstått tidigare, valde KRO denna gång att hota med stämning.

Nya regler

Och nu får ambassaden alltså bakläxa av UD. Förutom att konstnärerna får betalt, innebär överenskommelsen även att UD kommer ge tydlig information om vad som gäller för konstutställningar utomlands i statlig regi. Man kommer även att ta fram en handlingsplan för att följa upp tillämpningen av MU-avtalet.

FAKTA: MU-AVTALET

MU-avtalet kallas ramavtalet för konstnärers ersättning för medverkan vid utställningar. Det tecknades mellan staten och Konstnärernas riksorganisation, Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, Svenska Fotografers förbund och Svenska Tecknare samt godkändes och trädde i kraft 2009.

MU-avtalet ska bland annat garantera svenska bild- och formkonstnärer avtalsenliga ersättningar vid utställningar på statliga institutioner. Avtalet omfattar ersättningar både för att konstnären visar sina verk och för den arbetstid som hen investerar i en utställning.

Källa: Kulturrådet och KRO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.