Såhär tänker sig Jonas Dahlberg minnesmärket tvärsöver vattnet från Utøya, närmare bestämt vid Sørbråten. Foto: Pressbild

Svensk konstnär gör Utøya-minnesmärken

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Dahlberg ska utforma två platser där man kan sörja terrorattentaten i Norge. Hans idé bygger på ett sår i naturen.

Terrorattentaten på Utøya och i Oslo den 22 juli 2011 har satt djupa spår i det norska folket. Även personer i andra länder har berörts djupt av landets trauma.

Två minnesplatser för händelserna ska uppföras, och i dag blev det klart att den svenska konstnären Jonas Dahlbergs idé passar bäst. Det rapporterar norska NRK.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Juryn överens

En jury från myndigheten för offentlig konst i Norge – KORO –  har valt bland flera konstnärers bidrag. Jurymedlemmarna var överens om att Dahlbergs förslag stack ut.

– I hans utkast ser vi ett konfronterande grepp som förhåller sig till hemskheterna på Utøya, säger juryordföranden Jørn Mortensen till NRK.

Ett sår i naturen

Svenskens förslag heter ”Memory wound” och ska påminna om ett sår i naturen. Ett snitt ska göras på fastlandet mitt emot Utøya, och bergmassan som tas loss ska ställas upp i regeringskvarteren inne i Oslo. På så vis kommer de två minnesmärkena att höra ihop.

Konstverket innefattar också namnen på de 77 personer som blev mördade i attentatet.

Inne i Oslo får Dahlberg till en början göra en tillfällig minnesplats, medan en gata intill byggs om.

Besökte platsen

Jonas Dahlberg besökte själv Utøya när han spånade fram sin idé. Han fick väldigt skilda känslor då han befann sig inne i huvudbyggnaden, jämfört med precis utanför:

– Inomhus var det fortfarande som ett öppet sår, men utanför var det som om naturen redan hade påbörjat läkeprocessen, även på platser där flera människor hade blivit mördade. Jag ville skapa ett oläkligt sår, berättar konstnären för NRK.

Färdigt nästa sommar

Dahlberg hoppas att minnesplatserna kan underlätta för den som vill fundera, känna smärtan och förstå det som skedde den 22 juli. Samma dag år 2015 ska minnesmärket på Utøya och den tillfälliga platsen i centrala Oslo stå klara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet