Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer Anders Behring Breivik i rätten Foto: Cornelius Poppe / POOL

Breivik i rätten på nytt – har stämt norska staten

Uppdaterad
Publicerad

Terroristen Anders Behring Breivik har återigen stämt den norska staten för brott mot mänskliga rättigheter.

På måndagen inleddes förhandlingen i en provisorisk rättssal på Ringerike-anstalten där han avtjänar sitt straff.

Snart 13 år har gått sedan Anders Behring Breivik utförde vad som kommit att kallas det värsta attentatet i Norge sedan Andra världskriget. Sammanlagt mördade han 77 personer, merparten på ön Utøya där det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF vid tidpunkten hade arrangerat ett läger.

Ett år senare dömdes Breivik till minst 21 års fängelse för bland annat terrorbrott. Sedan dess har han levt under hårda restriktioner, inte minst när det gäller kontakter med omvärlden och andra intagna.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

”Är suicidal”

Det är just dessa förhållanden som Breivik vänder sig mot i den stämning som han nu riktat mot den norska staten. Terroristen söker ersättning för de mentala skador som isoleringen enligt Breiviks advokat orsakat.

– Han har tagit skada av isoleringen, är suicidal och har försökt ta sitt liv under de senaste sex åren, säger advokaten Øystein Storrvik till NRK.

I dokument som skickats in till domstolen framgår att Breivik i dagsläget enbart får träffa två andra intagna. Detta sker enligt advokaten en timme varannan vecka.

Den norska staten har genomgående motiverat Breiviks isolering med att det skulle utgöra en säkerhetsrisk att placera honom med andra. Det argumentet utgör försvarets huvudlinje även i detta fall, rapporterar NRK med hänvisning till dokument som lämnats in till domstolen. Man delar heller inte bilden av att Breivik skulle vara självmordsbenägen.

Kök, gym och tre undulater

Breiviks förhållanden i fängelset har länge varit ett omtalat ämne i Norge. Medier har tidigare beskrivit hur han har en ”egen avdelning” på Ringerike-anstalten, med eget kök, gym och tre undulater.

När Oslo tingsrätt tar upp Breiviks stämningen på onsdagen är det inte heller första gången saken prövas i domstol. 2016 riktade Breivik en liknande stämning mot staten, men förlorade då i hovrätten. Då, och vid flera andra domstolsförhandlingar kopplade till fängelsetiden, gjorde Breivik nazistiska hälsningar i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet