Kulturnyheternas Dennis Dahlqvist kommenterar utnämningen av Kieran Long till ny chef för ArkDes i Stockholm. Foto: TT/SVT: Don Titelman

”Verkar nästan vara gudasänd”

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade kulturminister Alice Bah Kuhnke att britten Kieran Long blir ny chef för ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm. Och utnämningen hyllas av konstkritikern Dennis Dahlqvist: – Vi får vara tacksamma över att han vill komma hit, säger han till Kulturnyheterna.

Long, som har en lång karriär bakom sig inom design- och arkitekturvärlden, lämnar i och med utnämningen posten som chef för avdelningen för arkitektur, design och digital konst på det prestigefyllda Londonmuseet Victoria and Albert.

Kieran Long blir i och med sitt nya uppdrag även först ut med att att ta över ArkDes sedan regeringen efter ett antal utredningar och en uppmärksammad medial debatt i april 2015 skrotat planerna på att slå ihop museet med intilliggande Moderna Museet.

”Ska vara tacksam för att han vill komma”

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist ställer sig positiv till dagens utnämning av Long.

– Han verkar nästan vara gudasänd och vi får vara tacksamma över att han vill komma hit. Kieran Long är intresserad av design på ett intressant sätt, ur ett perspektiv där man försöker se vad design har för sociala implikationer på livet.

Under sin tid vid V&A låg Kieran Long bland annat bakom museets beslut att köpa in artisten Katy Perrys lösögonfransar och ett par jeans från lågpriskedjan Primark till samlingarna. Han har även sagt att det är viktigt att införskaffa föremål så fort de får ett nyhetsvärde för att på så vis spegla den snabba samhällsutvecklingen.

Och det är just Longs fokus på den sociala aspekten av design som Dennis Dahlqvist välkomnar.

– Syftet med V&A:s inköp av den första 3D-printern och Parrys lösögonfransar till samlingarna var Longs syfte att bevisa att föremålen tillverkas under suspekta former. Kieran Long är intresserad av hur det som säljs av de stora kedjorna tillverkas, och av de förhållanden som råder under tillverkningen, vilket är en intressant aspekt på design.

”Har haft svårt att genomföra vision”

Att Kieran Long nu väljer att byta posten på V&A mot chefskapet på ArkDes kan, enligt Dennis Dahlqvist, bero på att han tycks ha haft svårigheter att genomdriva sin vision på den prestigefyllda brittiska kulturinstitutionen.

– Han verkar ha haft stora problem på V&A, det verkar som om han kan ha haft det svårt att få saker uträttade på ett sådant ställe, och kanske tror han att det här kan vara lättare. Och Long är ju inte designhistoriker och att då komma till V&A och föreslå att allt ska göras om kan nog vara svårt.

”Måste ha en stark vision”

Det har stormat rejält kring ArkDes och efter att regeringen i våras beslutade att institutionen blir kvar som en egen myndighet och att den etablerade verksamheten ska fortsätta utvecklas är det nu viktigt att Kieran Long lyckas förmedla sin vision för de anställda, enligt Dennis Dahlqvist.

– Det viktigaste är att han har en stark vision och kan förklara den för medarbetarna, och det tror jag att han har. Problemet är att ArkDes bara har legat och guppat utan något egentligt styre tidigare – nu får vi en chef med en stark vision hur arkitektur och design ska presenteras för publiken. Men han verkar vara rätt person, och har den profil som departementet har letat efter. Long vill inte bara mingla med stjärndesigner, utan är intresserad av det sociala spelet inom design.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.