Kerstin Brunnberg beklagar motståndet mot fristadssystemet. Foto: TT

”Brist på kunskap bakom fristadsmotståndet”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag häpnar över bristen på respekt” säger Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg.

I flera svenska kommuner har motioner väckts om att skapa en fristad för en hotad författare eller kulturskapare. Men inte sällan har den styrande majoriteten sagt nej. Nu har Gävlemoderaterna bestämt sig för att pröva fristadssystemet i förvaltningsdomstolen.

”Otroligt beklagligt”

Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg säger att hon inte tidigare stött på motstånd mot fristadssystemet.

Fristäder i Sverige

– Jag har varit så naiv att jag inte läst av det tidigare. I de sammanhang där jag varit har det tvärtom funnits intresse. Så motståndet från olika håll överraskar mig, säger hon.

Och hon är kritisk till hur politiker uttalat sig negativt om fristadssystemet.

– Det är otroligt beklagligt att man inte väljer att föra ett resonemang om hur det kan fortsätta fungera. Det signalerar en väldig oförmåga att förstå att vi lever i världen och att villkor i resten av världen ser annorlunda ut än i Sverige, säger Kerstin Brunnberg.

Åsikter går isär inom partier

I Gävle, Nacka och Lund har Moderaterna avvisat förslag om att ta emot en fristadsförfattare och i Helsingborg har Folkpartiet ställt sig skeptiska.

Samtidigt har just Folkpartiet i Örebro lagt fram ett fristadsförslag som Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpariet motsatte sig. Även i Falköping har Fp lagt fram ett fristadsförslag som avslagits av M, C, och S.

Det verkar alltså inte finnas några tydliga riktlinjer i frågan inom de respektive partierna, något som blev tydligt när kulturministern försvarade systemet i måndags och Madeleine Sjöstedt nu går ut i en debattartikel till försvar för det.

Även inom Socialdemokraterna skiljer sig synen åt. I socialdemokratiskt styrda Umeå har en motion från Centerpartiet om att ta emot en fristadsförfattare avvisats.

”Brist på bildning”

Och Kerstin Brunnbergs intryck är att det inte är en fråga som skiljer partierna från varandra.

– Nej, det vittnar om en allmän skrämmande bild av brist på bildning där man inte förstår vikten av yttrandefrihet som är fundamentet i demokratin. Det visar också en skrämmande brist på respekt för Svenska Pens arbete och det ställningstagande som regeringen gjort.

– Jag väljer att häpna inför att man kan resonera på det här viset, säger hon. Och jag måste säga att det allvar som präglar allas våra känslor inför på mordet på Nils Horner, det är det allvar som också måste prägla hur vi ser på de hot som riktas mot konstnärer och författare som skyddas inom fristadssystemet, säger hon.

Principfråga eller ekonomi

Orsaken till det politiska motståndet uttrycks främst med två argument. Antingen hänvisar man till ekonomin eller en principfråga om att kommuner inte stödja enskilda. I både Gävle och Helsingborg har frågan väckts om fristadssystemet är förenligt med kommunlagen.

”Får inte gå i stöpet”

Hur stor bedömer du risken att fristadssystemet går i stöpet?

– Det får inte gå i stöpet. Men vi kan inte utesluta att det finns en risk för att det skulle fällas i förvaltningsdomstolen. Då kommer vi från Kulturrådets håll se till att det prövas i högsta instans. Men klart är att det finns ett tydligt uttryck från både riksdag och regering att de är för systemet. Därför kommer vi att hitta en lösning, säger Kerstin Brunnberg.

Det finns i dag åtta fristäder i Sverige varav fyra är alliansstyrda och fyra är socialdemokratiskt styrda. Ytterligare två fristäder är på gång, socialdemokratiskt styrda region Dalarna och Norrköping. Även alliansstyrda Linköping kommer ansöka om att ta emot en fristadsförfattare under året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet