Kungliga Konsthögskolans rektor Marta Kuzma. Foto: TT/pressbild

Kungliga konsthögskolans rektor avgår

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga konsthögskolans rektor Marta Kuzma har varit omstridd och kritiserad – nu lämnar hon sitt uppdrag.

Kulturnyheterna har under vintern rapporterat om att anställda på konsthögskolan i Stockholm slagit larm om bland annat toppstyrning och bestraffningar.

Personalen på skolan har bland annat skickat en skrivelse som skickades till utbildningsdepartementet. Även den tidigare studenten Veronika Borg som Kulturnyheterna talat med kritiserade Kuzma och kallade hennes ledarskap för ”helt odemokratiskt”.

Lämnar i sommar

I ett pressmeddelande skriver skolan att rektor Marta Kuzma lämnar sitt uppdrag i sommar för att istället leda Yale University School of Art i USA. Kuzma har arbetet som rektor vid Kungliga Konsthögskolan sendan den 1 juli 2014 och var skolans första internationellt rekryterade rektor.

– Jag kommer att sakna det nära bandet till skolans studenter som har visat vägen för hur en konstutbildning ska formas i vår tid, just här och nu, och i framtiden, säger Marta Kuzma i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.