Kvinna ofredades i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Hård kritik riktas mot en spelshow i fransk tv efter att kvinna ofredats i direktsändning. Trots upprepade nej till att kyssa en manlig programdeltagare blev den franska modellen Soraya kysst på brösten.

Franska politiker och tv-tittare rasar efter att den franske tv-profilen Cyril Hanouna i en 35 timmar lång livesändning arrangerade en tävling inspirerad av pistolrånet i Paris mot Kim Kardashian West.

En tävlande i programmet fick i uppgift rädda en bunden kvinna (spelade av den franska modellen Soraya) från ett hotellrum i tv-studion. Tävlingen parodierade på det pistolrån som Kim Kardashian West utsattes för i Paris för några veckor sedan. Ett pistolrån där världsstjärnan bland annat blev bunden och placerad i ett badkar – en händelse som tävlingen i direktsändning alltså rekonstruerade.

250 anmälningar

Efteråt när den tävlande lyckats ”vinna” spelet genom att frigöra Soraya pressade Cyril Hanouna henne att kyssa mannen som ”befriat” henne från hotellrummet. Något som hon upprepade gånger sa nej till, vilket ändå fick programledaren att fortsätta tjata.

– Kom igen, en liten puss iallafall, säger han i sändningen.

Efter en stunds diskussion fram och tillbaka går till slut Soraya med på en kyss på kinden – en kyss som istället placeras på hennes bröst. Händelsen har fått stor spridning och över 250 anmälningar har inkommit till den franska granskningsnämnden.

Kritiseras av jämställdhetsministern

Den franska jämställdhetsministern, Laurence Rossignol,  reagerade starkt på händelsen och twittrade strax efteråt:

”Även i ett underhållningsprogram, om en kvinna säger nej betyder det nej. Jag har kontaktat kontrollorganet angående det här sexuella övergreppet”

Enligt Buzzfeed har den franska tv-kanalen C8 som sände programmet avböjt att kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.