Camilla Henemark. Foto: Scanpix

”Man måste få ha fria ramar”

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Henemark avbildas naken, täckt med pizza, på konstnären Elisabeth Ohlson Wallins omstormade montage. Hon har inget emot det.

– Om jag hade vetat om det innan hade jag inte lagt mig i eller försrökt motsätta mig det heller, för inom konst tycker jag att man måste få ha lite fria ramar. Sen vill man kanske inte bli föremål för det själv, men som offentlig person får man räkna med det.

Så säger Camilla Henemark – sångerskan, modellen och den politiska aktivisten som ska ha haft en relation med kung Carl Gustaf – när Kulturnyheternas reporter Cecilia Tiberg ringer upp på onsdagen.

Kungamontaget som väcker debatt

”Inte jag som är avsändare”

Precis som konstnären Ohlson Wallin har hoppats, har hon inget emot att ett gammalt fotografi av henne utgör centrum i fotomontaget som förknippar kungaparet med nazism och utnyttjande av kvinnor.

Men Camilla Henemark betonar ändå att hon inte har något med konstverket att göra:

– Bara folk förstår att det inte är jag som är avsändaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet