Foto: TT

Marina Abramovic: Jay-Z utnyttjade mig

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömda konstnären Marina Abramovic medverkade i Jay Z video inspirerad av hennes egna konstinstallation. På ett villkor – att han skulle stötta hennes konstinstitut. Men den överenskommelsen ska han totalt nonchalerat. – Jag kommer aldrig ställa upp på något liknande igen, det kan jag lova, säger hon.

Den världsberömda performancekonstnären Marina Abramović är arg. 2013 medverkade hon i Jay Z video: ”Picasso baby: a performance art film”, en bearbetning av hennes egna konstinstallation ”The artist is present”.

Men det var på ett villkor – att Jay Z video skulle stötta hennes konstinstitut – The Marina Abramovic Institute. Men i en intervju med Spike Magazine berättar hon att han totalt struntat i deras överenskommelse.

”Han utnyttjade mig”

– Jag är väldigt förbannad. Han fick använda sig av min installation under ett villkor: att han skulle hjälpa mitt institut. Men det gjorde han inte. Han utnyttjade mig och det var inte schysst, säger konstnären i intervjun.

Samma år medverkade Lady Gaga naken i en uppmärksammad konstvideo tillsammans med Marina Abramović. Men det var under andra, mer gynnsamma, förhållanden menar konstnären.

– Det samarbetet var jättebra för mig. Bara genom att ha 45 miljoner följare, hjälpte Lady Gaga mig med att introducera min konst för så många unga människor, säger hon.

Bygget är igång

Något mer samarbete med Jay Z kommer det däremot inte bli.

– Jag kommer aldrig ställa upp på något liknande igen, det kan jag lova.

Uteblivna pengar till trots så håller The Marina Abramovic Institute på att byggas just nu, med hjälp av andra donatorer.

Jay Z har ännu inte uttalat sig om kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.