Gunilla Herlitz, vd för Bonnierägda Expressen och Dagens Nyheter välkomnar ett Atonbladet-köp. Foto: TT

Bonnier vill köpa Aftonbladet

Uppdaterad
Publicerad

Ryktena stämmer. Mediekoncernen Bonnier vill köpa Aftonbladet.

Det bekräftar Gunilla Herlitz, vd för Expressen och Dagens Nyheter.

”Självklart välkomnar vi Aftonbladet till Bonnier News”, säger hon enligt Expressen.

Den norska affärstidningen Dagens Næringsliv skrev för drygt en vecka sedan att mediekoncernen Bonnier räknar på ett bud för att köpa Aftonbladet, som nu ägs av den konkurrerande mediekoncernen Shibsted.

Uppgifterna om att Aftonbladet skulle vara till salu avfärdades då av Raoul Grünthal, koncernchef för Schibsted Sverige.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

– Det är helt fel. Det kan jag dementera rakt av. Att Bonnier skulle köpa Aftonbladet är en absurd tanke. Då är det mer sannolikt att Grönköpings Veckoblad skulle köpa Expressen, sa han då.

Även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin nekade till köpet.

”Jag har inget att säga i detta utöver den dementi av uppgifterna som Schibsteds koncernchef i Sverige Raoul Grünthal redan uttalat. Aftonbladet är inte till salu” skrev han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Är intresserade

Affären skulle innebära att Sveriges två kvällstidningar går in under samma ägarskap. Hur det skulle påverka konkurrenssituationen har debatterats sedan ryktet tog fart.

Bonnier AB:s koncernchef Tomas Franzén har tidigare valt att inte kommentera uppgifterna.

Men nu bekräftar representanter från Bonnier-koncernen att man inte skulle tacka nej till en affär.

På Almedalsveckan andra dag berättade Gunilla Herlitz, affärsområdeschef för Bonnier news och vd för koncernens stortidningar Dagens Nyheter, Dagens industri och Expressen, att ryktet om det svenska mediebolagets intresse för den norska konkurrentens stortidning stämmer.

– Bonnier är en ägare som vill ta ansvar för branschen, säger hon i en panelintervju med TV4-vd:n Casten Almqvist, skriver Expressen.

Klart för inflytt

Även TV4 ägs av mediejätten Bonnier.

Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, medverkade också i panelsamtalet.

– Vi ska nog kunna bereda plats i Expressenhuset, säger han.

Mattson publicerade på söndagen ett blogginlägg i vilket han konstaterade att något reellt bud på Aftonbladet inte finns, men att Bonnier har anlitat en bank för att räkna på vad Aftonbladet skulle kosta.

Anders Rikter, kommunikationsdirektör på Schibsted media grouop, säger till Kulturnyheterna att Aftonbladet fortfarande inte är till salu.

– Det finns ingenting nytt i det här från vår sidan. Aftonbladet är en viktig del i vår strategi. Vi vill ha starka positioner i både Sverige och Norge. Vi har inte fått något bud och vi har inga planer på att sälja, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet