Polis på plats efter att en beväpnad man intagit en pizzeria i Washington i helgen. Nu varnar Hillary Clinton för de falska nyheter som utlöst händelsen. Foto: AP/TT

Clinton om falska nyheter: ”Liv står på spel”

Uppdaterad
Publicerad

I ett av sina första tal sedan valförlusten i november varnar Hillary Clinton för att den ”lavinartade spridningen av falska nyheter” kommer att få allvarliga konsekvenser. Utspelet kommer efter den påhittade nyheten ”pizzagate”, med Clinton själv i huvudrollen, som ledde till att en beväpnad man intog en pizzeria i helgen.

I slutspurten av det amerikanska presidentvalet i november fylldes sociala medier av falska nyheter om de båda presidentkandidaterna. Flera av dem fick enorm spridning och nådde miljontals amerikaner, något som redan väckt en debatt om att nätjättar och politiker måste agera mot desinformationen.

Skottdrama efter falsk nyhet

I helgen klev en beväpnad man in på en pizzeria i Washington och öppnade eld, efter att ha läst en konspirationsteori på nätet om att restaurangen Comet Ping Pong var basen för en satanistisk pedofilring, ledd av Demokraterna och Hillary Clinton. Nyheten var fullständigt påhittad, men har nått miljonpublik genom sociala medier och propagandistiska alternativa medier på nätet.

Ingen i restaurangen skadades, och mannen greps av polis på plats. Nu uppmanar Hillary Clinton till handling mot vad hon kallar för ett akut hot mot samhället, rapporterar Washington Post.

– Epidemin av illvilliga, falska nyheter och propaganda som översvämmat sociala medier det senaste året har nu visat sig få verkliga konsekvenser, sa Hillary Clinton ett tal på torsdagen.

– Det här handlar inte om politik eller politisk färg. Liv står på spel.

Kräver handling

Clinton förordade politiska åtgärder som skulle ge den amerikanska kongressen större möjligheter att agera mot propagandan.

– Det här är en fara som vi måste agera mot, och vi måste agera snabbt, sa Hillary Clinton.

– Det är av yttersta vikt att ledarna inom såväl affärsvärlden och politiken nu kliver fram och försvarar demokratin och de liv som hotas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.