Författaren Neil Gaiman ställer sig nu bakom beslutet att hedra den terrorutsatta satirtidningen Charlie Hebdo. Foto: TT/AP

Hebdo-konflikten växer i USA

Uppdaterad
Publicerad

Neil Gaiman och Alison Bechdel stöttar nu PEN:s pris till Charlie Hebdo. Samtidigt har fler än 200 författare anslutit sig till protesterna.

PEN:s beslut att hedra satirtidningen Charlie Hebdo på tisdagens gala i New York har skapat ett storskaligt kulturbråk i USA.

Nu har de sex författare som hoppade av prisgalan i protest ersatts. Författaren Neil Gaiman och serieskaparna Alison Bechdel och Art Spiegelman ersätter nu Michael Ondaatje, Peter Carey och de andra PEN-värdarna som hoppade av galan i april.

Massiv kritik

Samtidigt växer kritiken mot galan, som går av stapeln den 5 maj. Nu har fler än 200 amerikanska författare undertecknat det öppna brev som vänder sig mot PEN:s beslut att hedra Charlie Hebdo.

”Det finns en avgörande skillnad mellan att med eftertryck stödja uttryck som går över gränsen för det acceptabla, och att med entusiasm belöna sådant beteende”, skriver författarna i brevet.

Växande konflikt

Det amerikanska kulturbråket bröt ut i april efter att PEN tillkännagivit att man avser dela ut ett hederspris till den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Avhoppen från galan följdes av ett kulturupprop där Joyce Carol Oates, Junot Diáz och ytterligare 24 författare tog avstånd från PEN:s beslut. Det är detta upprop som nu växt till totalt 204 signaturer, enligt The Intercept.

Neil Gaiman, som ställer sig bakom PEN:s beslut, skriver i ett mejl till AP att ”flera i övrigt välmenande författare misslyckas med att förstå att man inte behöver hålla någon med för att stödja deras rätt till yttrandefrihet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.