Programledarna för TV4:s Nyhetsmorgon Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist när de presenterar en satirnyhet som forskning. Foto: Skärmdump TV4

Nyhetsmorgon presenterade satir som forskning

Uppdaterad
Publicerad

I TV4:s morgonprogram Nyhetsmorgon presenterades ny forskning om hur folk svarar i telefon med frukt. Men forskningsrapporten var inte sann, utan kommer från satirsajten The Onion.

I Nyhetsmorgon presenterades en ny forskningsrapport från Johns Hopkins University, det enda problemet är att rapporten inte finns på riktigt utan det är en falsk nyhet från satirtidningen The Onion, skriver Resumé.

Enligt programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist så handlar forskningsrapporten om vilken frukt folk väljer när de svarar i telefon på låtsas. De säger att de allra flesta väljer att svara med en banan och skrattar åt att den här typen av forskning bedrivs.

”Tur att det var en så harmlös nyhet, men det gör oss ändå påminda om att det är viktigare än någonsin att kolla fakta, även när det gäller den här typen av skämtsamma inslag.” säger Nyhetsmorgons programchef Johanna Thulin Bratten till Resumé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.