Foto: Skärmdump

Mediebråk bakom SD-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Sent i går kväll publicerade bloggen ”Inte rasist men…” nyheten om att Sverigedemokraten Lennart Karlsson i Habo anonymt skrivit hatiska kommentarer om bland annat muslimer. Drygt en timme senare publicerade Jönköpings-Posten nyheten. Tidningen menar att nyheten var deras och att bloggen bara hade lämnat ett tips till tidningen. Samarbete eller tips? Där går åsikterna isär.

”Jönköpings-Posten har under närmare tre månader, efter ett tips från den ideella organisationen ”Inte rasist men...”, granskat Lennart Karlsson och kontot UNObserver.”, står det i Jönköpings-Postens artikel som publicerades klockan 22:11 i går kväll.

Drygt en timme tidigare hade bloggen ”Inte rasist men…” gått ut med nyheten om att de har kunnat knyta kontot UNObserver på kommentartjänsten Disqus till Sverigedemokraten Lennart Karlsson.

Enligt Henrik Johansson på ”Inte rasist men…” ligger de bakom grundresearchen till granskningen. 

– Vi fick ett tips och jag började ta tag i det här kontot. Jag började kolla om personen i fråga skriver något om sin bygd och hade lokalkännedom, vilket han gjorde och kunde därför knytas till Habo. Jag kollade om personen skrivit något om familjeförhållande och det hade han också gjort. Jag noterade också att han skrivit att han bott i USA och då började jag förstå att Lennart Karlsson är rätt person, säger Henrik Johansson.

Erbjöd grundmaterialet

Lennart Karlsson har bland annat skrivit kommentarer om att han stängt in muslimer i kyrkor utomlands som brunnit ner. Han har också nämnt ”Inte rasist men…” i sina kommentarer, något som gjorde att Henrik Johansson bedömde att han inte skulle ställa upp på en intervju och svara ordentligt på frågor.

Därför erbjöd ”Inte rasist men…” grundmaterialet till Jönköpings-Posten med villkoret att de som driver bloggen skulle få ta del av intervjun som skulle göras med Lennart Karlsson.

Kontinuerlig kontakt

Båda parter uppger att de under de senaste tre månaderna har haft kontinuerlig kontakt, men när det var dags för publicering menade Jönköpings-Posten att ett samarbete aldrig varit aktuellt. 

 – Det är som vi har berättat i vår artikel, att vi fick lite grunduppgifter från ”Inte rasist men…” som vi sedan har bearbetat utöver det som de delade med sig av. Så har vi gjort gedigen eget research, säger Patricia Svensson, redaktionschef på Jönköpings-Posten.

Hon vill inte gå in på exakt vad som tidningen fick levererat till sig och vad de själva har grävt fram.

– Vi samarbetar sällan med extern part. Vi har gett kredd för tips eller ett grundmaterial som vi har tagit emot. Det är att gå långt att säga att vi har haft ett samarbete, men det beror på vad man lägger in i begreppet. Våra reportrar har jobbat självständigt.

”Kommer att klarna”

Enligt Henrik Johansson har Jönköpings-Posten än så länge kunnat koppla den Sverigedemokratiske politikern till ett uppdrag som soldat för FN. Patricia Svensson säger att kommande publiceringar kommer att klargöra det som ”Inte rasist men…” har bidragit med.

– Jag vill i det här läget inte gå in i var tips börjat och slutar, för att det är en pågående publicering men det kommer att klarna under publiceringens gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.