Foto: TT/Kulturnyheterna

SD:s nätaktiva röstade upp Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Vem var det som vann söndagens partiledardebatt? Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson krossade motståndet, enligt den webbenkät som ligger på SVT Opinions sajt medan Aftonbladets läsare i en undersökning korade statsminister Stefan Löfven till vinnare. Skillnaden i resultatet har med hur undersökningarna är gjorda.

– Det är nästan meningslöst. Det speglar ingenting annat än de som besöker sidan, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson om SVT Opinions webbenkät.

Enligt den anser en förkrossande majoritet, 68 procent av de nästan 6.000 som röstat att det var Sverigedemokraternas ledare som var bäst i gårdagens partiledardebatt. De som ligger närmast honom är statsminister Stefan Löfven (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som båda ligger på 8 procent.

Agenda

Längst ner i undersökningen skriver SVT Opinion: ”Resultatet är inte nödvändigtvis representativt för hela befolkningen”.

– Jag hade snarare skrivit att det med all säkerhet inte är representativt, kanske inte ens för publiken på webbsidan, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Aftonbladets undersökning: Löfven bäst

Enligt den undersökning som Aftonbladet gjort var det statsminister Stefan Löfven (S) som med 21 procent var den som gjorde bäst ifrån sig i partiledardebatten. På andra plats kommer Moderaternas Anna Kinberg Batra och på tredjeplats Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Undersökningen är gjord av undersökningsföretaget Inizio och Aftonbladet skriver att de 866 personer som ingår i panelen är över 18 år och speglar svenska folket.

– Inizio är mer systematiskt och en bättre mätning. Samtidigt är det svårt att veta exakt hur undersökningen är genomförd i alla sina detaljer. Ska undersökningar kunna värderas måste det vara maximal transparens, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Hur resultatet skulle se ut när man gör som SVT Opinion gjorde var klart på förhand både för honom och för Aftonbladets ställföreträdande ansvarig utgivare Lena Mellin.

– Det är väldigt svårt att göra som SVT gjorde och bara kasta ut frågan eftersom den som alltid vinner är Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna är väldigt duktiga på få sina sympatisörer att svara på den här typen av enkäter. Vi på Aftonbladet har gjort en riktig undersökning. 

SD-sympatisörer nätaktiva

Henrik Ekengren Oscarsson jobbade i går med att svara på de frågor som kom in till SVT under partiledardebatten.

– SD har väldigt nätaktiva sympatisörer. Där satt jag och väntade på smaskiga frågor att svara på och en förkrossande övervikt av det som kom in var ”heja Jimmie”.

Den enda anledningen som han kan se till att SVT genomför webbenkäten är att det är ett sätt att hålla människor kvar på sajten.

– Men det behöver egentligen inte public service eftersom det inte behövs säljas annonser. Det här är en form av interaktion med publiken, men som opinionsundersökning är den värdelös.

SVT Opinion: Del av en större publicering

Katarina Sahlin, projektledare för SVT Opinion, säger att publiceringen av webbfrågan är en del i en större publicering.

– Vi ville se hur folk röstar på nätet, så det här är steg ett i en planerad publicering där steg två kommer i morgon, säger hon, och vill inte gå in i detaljer om tisdagens publicering. (Uppdatering: Följande artikel publicerades på tisdagen.)

SVT har på sina olika sidor med olika ansvariga utgivare tidigare ställt liknande frågor, där resultatet precis som den här gången visat att Jimmie Åkesson fått en majoritet av rösterna. Men det är inget som Katarina Sahlin känner till.

– Vi på Opinion har inte lagt ut sådant här tidigare. Hade jag haft det exakta resultatet så hade det varit ganska ointressant att lägga ut webbfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet