Maskerade demonstranter protesterade mot att den kontroversiella Breitbart-redaktören Milo Yiannopoulos skulle föreläsa. Föreläsningen ställdes in. Foto: AFP/TT

Trump hotar strypa anslag till universitet efter protester

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump antyder att anslagen till universitetet i Berkeley kan dras in, efter att våldsamma protester stoppat en redaktör från sajten Breitbart från att hålla tal.

”Om U.C. Berkeley (University of California) inte tillåter yttrandefrihet och använder våld mot oskyldiga människor med andra åsikter – inga federala anslag?”, skriver Trump på Twitter.

Milo Yiannopoulos är teknikredaktör på den kontroversiella sajten Breitbart, som är en plattform för högerextrema åsikter. Enligt universitetet fattade polis beslut om att talet skulle ställas in efter att en fredlig demonstration med 1 500 deltagare urartat.

150 maskerade uppviglare

”Våldsamheterna startades av en grupp på 150 maskerade uppviglare som kom in på universitetsområdet och avbröt de i övrigt fredliga protesterna”, skriver universitetet på sin hemsida.

Universitetet fördömer våldsamheterna och säger att även om Yiannopoulos åsikter går stick i stäv mot dess värderingar, så hade man ansträngt sig till det yttersta för att evenemanget skulle kunna hållas.

Rasistiska uttalanden

Milo Yiannopoulos har tidigare kritiserats för sina rasistiska uttalanden. Förra året skapade engelsmannen rubriker när han bannlystes på livstid från Twitter efter ett ha angripit ”Ghostbusters”-stjärnan Leslie Jones.

Breitbart leddes tidigare av Steve Bannon, som i dag är Trumps chefsstrateg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.