Haruki Murakami, Svetlana Aleksijevitj och Nquiqi Wa Thiongo'o är alla favorittippade. Foto: TT

Möt Nobelfavoriterna

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några få timmar kvar till att pristagaren tillkännages går bettingen nu på högvarv. Möt de fem personer som flest valt att lägga sina pengar på.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den allt större business som omgärdar Nobelpriset i litteratur. Många är de som vill satsa pengar på just den författare som de tror kommer ta hem priset. Och säga vad man vill om betting, flera gånger har spelbolagen lyckats pricka rätt.

Just de sista timmarna innan tillkännagivandet har de senaste åren varit särskilt intressanta. När Tomas Tranströmer vann så dök till exempel oddsen på honom några timmar innan offentliggörandet. Samma sak hände med Patrick Modiano förra året vilket öppnade för spekulationer om läckor.

Nobelpriset i litteratur 2015

De ligger i vinnarhålet i år

I år är det en person som särskilt stuckit ut, vitryska Svetlana Aleksijevitj.

Med en bakgrund som journalist har hon gjort sig känd för sitt politiska engagemang. Hon slog igenom i Sverige på 90-talet med ”Bön för Tjernobyl”, en bok om tiden efter kärnkraftsolyckan i staden.

Även om hon är en uppksattad författare runt om i världen har hon haft det svårare i hemlandet. Under 90-talet blev hon utsatt för trakasserier av Lukasjenkoregimen vilket ledde att hon fram till 2011 tvingades leva utanför Vitryssland. Bland annat har hon varit bosatt i Göteborg.

Flera namn återkommer

Andrahandsfavorit är japanen Haruki Murakami. Likt Aleksijevitj är även han ständigt återkommande i Nobeltippningen. Murakami har skrivit publikfavoriter som ”Norwegian Wood” och ”Fågeln som vrider upp världen”. Han är känd för att blanda in surrealistiska och övernaturliga element i sitt berättande.

Kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o är efter Aleksijevitj och Murakami den som flest tror på. Likt Aleksijevitj har han haft problem med det politiska etablissemanget i hemlandet och har under en period till och med suttit fängslad. Sedan 1982 har han därför bott i Storbritannien och USA.

Både hans författarskap och hans pjäser kretsar kring sociala orättvisor med kolonialism och neokolonialism som återkommande teman.

Nordiskt i topp

På fjärde plats hittar vi norrmannen Jon Fosse. 56-åringen romandebuterade 1983 med ”Raudt, svart” men är främst känd som dramatiker. I början av 2000-talet kunde han ses på ett hundratal scener världen över.

Joyce Carol Oates, en av de mest hyllade amerikanska författarna någonsin, återfinns även hon i topp på bettingsajterna. Produktiva Oates har hunnit med att skriva närmare ett 50-tal titlar. Hennes mest välkända är ”Blonde”, en berättelse baserad på Marilyn Monroes liv.

Klockan 13.00 tillkännages vinnaren. Följ vår livesändning på www.svt.se/kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2015

Mer i ämnet