Journalisten Ametist Azordegan. Foto: Erik by Erik

Ametist: De vill spela så intetsägande musik som möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade programledaren och musikjournalisten Ametist Azordegan att hennes radioprogram, ”En kärleksattack på svensk hiphop”, läggs ner. Den nystartade säsongen som sänds i Sveriges Radio blir därmed den sista.

Ametist Azordegan var tidigare under dagen i PSL:s studio för att tala ut om varför programmet, som sänts i sju år, läggs ner.

Anledningen är enligt Azordegan det tidskrävande arbetet med hennes kommande historiebok om svensk hiphop. På plats i studion passade hon samtidigt på att ge en rejäl känga åt medias bevakning av musikgenren.

”Kallar rap för en avstängare”

– Det största problemet är att jag genom åren har hört hur man inom radiovärlden, och då pratar jag inte speciellt Sveriges Radio utan även kommersiella kanaler, kallar rap för en ”avstängare” och ”svårtuggad”.

– Man konkurrerar så mycket om lyssnarna att man vill spela så ”intetsägande” musik som möjligt, för att folk bara ska låta radion vara på i bakgrunden. För man konkurrerar så mycket om att folk inte ska byta kanal, säger Ametist Azordegan.

Artisten Ken Ring som också är på plats i PSL-studion håller med:

– Min musik har spelats mer på Kärleksattacken, som går två timmar i veckan, än vad jag har spelats på alla kommersiella kanaler tillsammans.

Efterlyser riskkapitalister

Ametist Azordegan tycker att det är dags att hiphopen får en egen radiokanal.

– Min dröm för hiphop i radio är att det kommer in någon som har pengar, riskkapitalister eller andra folk med pengar, och köper loss en fm-kanal.

Hon riktar också kritik mot många av de journalister som skriver om hiphop.

– Jag har saknat en bättre journalistik gentemot rappare, där man behandlar rappare som kreatörer, som textförfattare, där man intervjuar Ken Ring och nördar ner sig i hans rim, i hans rapflow, så som man behandlar väldigt många rockmusiker. Hiphopen hamnar alltid i händer på folk som har långt till den och det blir väldigt mycket sensationsjournalistik hela tiden.

PSL:s rapredaktör Hasan Ramic håller med:

– Det har blivit en inställning av att svensk hiphop görs av en rasifierad underklass och alla som ska vara kulturtolkare av den tillhör inte det samhällsskicket, de har inte en aning om vad de pratar om.

”Utan Ametist hade inte svensk hiphop överlevt”

Hasan Ramic tycker därför, och av ytterligare anledningar, att det är synd att ”En kärleksattack på svensk hiphop” läggs ner.

– Utan Ametist och Kärleksattacken hade vi inte haft något av det vi har idag. Utan Ametist hade inte svensk hiphop överlevt nedladdningstiden, det var hon som såg till att Adam Tensta, Lazee med flera fick synas i svensk media när svensk hiphop var döende. För ingen brydde sig, säger Ramic och tillägger: 

– Ametist tog på sig manteln och stångades mot ett obefintligt medieklimat. Alla borde skicka in sina tackbrev nu medan de kan.

Se hela intervjun med Ametist Azordegan, Ken Ring och Hasan Ramic här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.