Jill Johnson, Sarah Dawn Finer och Tomas Ledin är några av artisterna som ställer upp ideellt. Foto: TT

”Det finaste initiativet i min livstid”

Uppdaterad
Publicerad

Välgörenhetsgalan ”Hela Sverige Skramlar” i Globen vill hjälpa världens flyktingar. Fler än 60 av Sveriges största artister samlas i en av de största svenska välgörenhetsinitiativen i modern tid.

Nu är det dags för ”Hela Sverige skramlar”, en av de största svenska välgörenhetsgalorna i modern tid. Fler än 60 av Sveriges största artister uppträder ideellt till förmån för de miljontals människor som just nu flyr krig och förföljelse.

Alla inblandade, från de svenska stjärnorna till personal och tekniker, ställer upp utan ersättning. Alla biljettintäkter och bidrag som kommer in under kvällens konsert på Globen i Stockholm går oavkortat till UNHCR, FN:s flyktingorgan.

Galan Hela Sverige skramlar

– Det här är kanske det finaste initiativet som musibranschen har gjort, i alla fall under min livstid som artist. Det är en helt obeskrivlig upplevelse att få vara med när musik har chans att öppna folks hjärtan och göra skillnad på riktigt, säger Sarah Dawn Finer, som kommer att framföra Kents ”Sverige” tillsammans med Malena Ernman.

60 miljoner på flykt

Carola, Jonas Gardell, Seinabo Sey, Sanna Nielsen och Lars Winnerbäck är bara några av namnen som kommer att uppträda under den drygt tre timmar långa galan. Ytterligare en är Tomas Ledin.

– Jag vill vara med för att visa att jag är del av den stora majoriteten i det här landet som är för mänskliga rättigheter och för ett öppet samhälle som vill hjälpa människor som befinner sig i utsatta lägen, säger han till Kulturnyheterna.

– Det här är viktigt för att vi har en situation i dag som vi inte sett sedan Andra världskriget med 60 miljoner människor på flykt, där en stor del av dem är barn och de allra flesta aldrig kommer få återse sina hem, fortsätter han.

Tragisk död bakom initiativet

Idén till insamlingskonserten föddes i samband med publiceringen av den uppmärksammade bilden på den drunknade 3-åringen Alan, och även av det privata insamlingsinitiativet ”Vi gör vad vi kan”. Sen konserten utannonserades i slutet av sommaren har den rönt stor uppmärksamhet, och konserten kommer att sändas live i elva av Sveriges största medier.

– Allt man har känt sedan det här började... Visst, man sätter in pengar till någon välgörenhetsorganisation, men samtidigt står man lite i mörkret och vet inte vad man ska göra, förklarade Jill Johnson för Kulturnyheterna när galan utannonserades.

– Det är en otroligt stor grej. Att Globen lånas ut gratis och all personal går ihop på det här sättet. Det är en ynnest att få vara med.

Vill hjälpa många

Medrrangören Malin Larsson på Blixten och co har beskrivit engagemanget som att ”trycka på en knapp”, och menar att iniativtagarna snabbt överväldigades av mängden artister som ville medverka.

Tomas Ledins  förhoppningar inför vad kvällen ska resultera i är tvådelade.

– Dels hoppas jag att det blir insamlingsrekord så att så många som möjligt kan få hjälp. Dels hoppas jag att den här manifestationen ska bidra med kunskap och höja empatinivån hos människor i den här frågan, säger han.

Sarah Dawn Finer befinner sig inuti Globen när Kulturnyheterna når henne, och säger att stämningen är både dramatisk och finstämd. Hon hoppas att kvällens gala kan bli en samlingspunkt för medmänsklighet i den pågående flyktingkrisen.

– Jag hoppas på att hela Sverige känner det vi känner, en herrans massa kärlek och värme, att vi vågar stå upp för varandra och öppna våra hjärtan, sinnen och plånböcker. Inte bara ikväll utan imorgon och varje dag. Det är dags nu, säger Sarah Dawn Finer

”Hela Sverige skramlar” sänd live i SVT 1 klockan 20.00. Galan visas också av TV3 Play, TV4 Play, Kanal 5 Play, Aftonbladet TV, Expressen TV, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad och Sveriges Radio.

Faktaruta: De deltar i välgörenhetsgalan

Alcazar

Ametist Azordegan

Amanda Bergman

Björn Dixgård

Bo Kaspers Orkester

Carola

Darin

David Batra

Filip Hammar

Fredrik ”Benke” Rydman

Fredrik Lindström

Fredrik Wikingsson

Gina Dirawi

Graveyard

Jill Johnson

Joel Alme

Johan Glans

Jonas Gardell

Gunilla Backman

Kim Cesarion

Kodjo Akolor

Duvemåla-ensemblen

LaGaylia Frazier

Laleh

Lars Winnerbäck

Lena Philipsson

Linnea Henriksson

Lisa Nilsson

Lilla Namo

Love Antell

Malena Ernman

Mariette

Markus Krunegård

Martin Stenmarck

Mauro Scocco

Maxida Märak

Maja Francis

Melissa Horn

Miss Li

Molly Sandén

Niklas Strömstedt

Ola Salo

Orup

Patrik Isaksson

Peter Jöback

Petra Mede

Petra Marklund

Petter

Redline Allstars (Linda Pira, Stor, Mohammed Ali, Jacco, Carlito, Amsie Brown & Aki)

Sanna Nielsen

Sarah Dawn Finer

Seinabo Sey

Syster Sol

Tensta Gospel Choir

Tomas Andersson Wij

Tomas Ledin

The Hives (featuring Michael Alonzo & Steppan)

Uno Svenningsson

Weeping Willows

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Galan Hela Sverige skramlar

Mer i ämnet