Marcus Mumford, är sångare i Mumford and sons. Foto: TT

Mumford and sons bojkottar Bråvalla

Uppdaterad
Publicerad

Fem anmälningar om våldtäkt och femton om sexuellt ofredande får bandet Mumford and sons att ställa ett ultimatum: kan inte arrangören garantera festivalbesökarnas säkerhet, spelar de inte.

Bråvallafestivalen utanför Norrköping tog slut i lördags. När konsert- och campingområdet tömdes kunde polisen räkna till fem anmälningar om våldtäkt, varav två misstänks ha inträffat mitt i publiken, och femton anmälningar om sexuellt ofredande.

Efter liknanade händelser på andra nyligen avslutade festivaler, har artister som Zara Larsson, Pernilla Andersson och Petter offentligt kritiserat våldtäktskulturen som svärtat ned starten på festivalsommaren.

Ofredanden på musikfestival

Kräver åtgärder

Nu ansluter sig det brittiska rockbandet Mumford and sons, som spelade på Bråvallafestivalen i torsdags, till kritikerna. På sin officiella Facebooksida skriver bandet att festivalarrangörerna måste kunna garantera besökarnas säkerhet för att de ska spela där igen.

”Vi är bestörta över att höra om vad som hände under Bråvallafestivalen i helgen. Festivaler är till för att hylla musik och människor. En plats att släppa loss och känna sig säker medan man gör det. Vi är extremt nedslagna över att höra om de här fruktansvärda händelserna”, skriver bandet och fortsätter:

”Vi spelar inte på den här festivalen igen förrän vi blir försäkrade om att polisen och arrangörerna gör någonting för att bekämpa det som ligger bakom vad som verkar vara ett äckligt högt antal rapporterade sexbrott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet