Foto: @butch_stallion/Tobias Holmqvist

Blixtnedslag på Bråvallafestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Flera skadades när blixten slog ned på Bråvallafestivalens område i Norrköping.

– Det kom en kraftig smäll och folk rusade åt alla håll, säger ett vittne till SVT Nyheter.

Under fredagseftermiddagen chockades festivaldeltagarna på Bråvalla-festivalen av ett blixtnedslag.

Festivalbesökaren Martin Larsson stod vid ett mattält när blixten slog ned vid campingen.

Bråvallafestivalen i Norrköping

– Jag hörde en kraftig smäll och såg att folk rusade åt alla håll, säger han till SVT Nyheter.

Tio personer skadades av blixnedslaget. För den 20-årige man som skadades allvarligt är läget stabilt. Ytterligare fem personer fördes till sjukhus och fyra behandlades på plats.

– Den svårast skadade for iväg med ambulens direkt till Vrinnevisjukhuset. De andra togs om hand här först innan även de skickades till Vrinnevi, berättar Helene Eriksson för SVT.

Fick avbryta spelning

Martin Larsson stod och tittade på artisten Petters spelning regnet öste ner så mycket att Petter och Norrköpings symfoniorkester tvingades avbryta och lämna scenen som var på väg att braka samman.

– Helt plötsligt visades Petter bara av scenen. Och vi hörde massor av små smällar innan den stora starka smällen som var mycket kraftigare än de andra, säger Martin Larsson till SVT Nyheter och berättar att festivalen nu är i gång igen.

– Det var katastrof. Det kom in värsta regnet, säger Petter till aftonbladet.se.

Festivalarrangörerna skriver i ett pressmeddelande att mobilnätet är överbelastat. Det är svårt för oroliga föräldrar att nå sina barn och besökarna uppmanas att skicka sms men anhöriga till de skadade är underrättade.

Många chockade vittnen

Svenska kyrkan har upprättat ett kriscenter på festivalområdet där man samarbetar med socialtjänsten för att ge ungdomarna stöd. Sex-sju personer, många av dem unga, har chockats i samband med olyckan. Kommunens socialtjänst har lokaler i området med dusch, toaletter, värme, mat och dryck, där de nu får stöd, berättar Anna Wigmo, som arbetar i gruppen på Bråvalla, för TT.

– De gråter, skakar, fryser, mår illa och hör inte riktigt vad man säger, de har svårt att fokusera, säger hon.

Flera av dem har varit i närheten av blixtnedslaget. En del har sett det medan andra skakats av den kraftiga smällen.

– De har sett att man har gjort återupplivningsförsök i tältet bredvid. De säger ”tänk om det varit i mitt tält”. Det har varit jättemycket sådana tankar. Och de är jätteoroliga och vill veta hur den som är mest skadad mår, säger hon.

”Ta skydd under tak”

Att vara ute i ett åskovädet är inte att rekommendera, men det finns några saker man kan göra för att skydda sig.

– Det första man ska tänka på är att inte stå med paraply även om det regnar. Man kan ställa sig under tak, om man inte hittar tak kan man sätta sig i en bil. Att ställa sig under ett träd kan bli en dödsdom, det ska man absolut inte göra, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Spelningarna igång igen

Vid fyra-tiden var alla spelningar igång igen enligt SVT:s reporter Karin Axelsdotter Olsson som är på plats på festivalen. På frågan om huruvida arrangören hade kunnat agera annorlunda för att undvika olyckan svarar Bråvallapolisen att händelsen inte var något man kunnat förutse och att det verkar ha fungerat bra efter förutsättningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet