Royal opera house i London Foto: TT

Brutal våldtäkt buades ut på operan

Publicerad

Våldtäktsscenen på anrika Royal opera house i London var så brutal att publiken buade.

Nu ber regissören om ursäkt.

På Kungliga operan i London spelas just nu Rossinis ”Wilhelm Tell”. Berättelsen om den schweiziske patrioten som skjuter ett äpple i två delar från sin sons huvud. 

I en scen skildras en våldtäkt. Det mottogs inte väl av publiken på plats under premiären. Artisterna buades ut, och flera kritiker undrade vad den brutala scenen fyllde för funktion. ”Totalt onödig” och ”en meningslös gruppvåldtäkt som provocerade det bullrigaste och mest ihållande bu-ropen jag någonsin har sett under en uppsättning på denna adress”, skrevs bland annat.

”Ledsna om det upplevts som smärtsamt”

Även en av ensemblemedlemmarna, tenoren John Osborn, uttalade sig kritiskt efter premiären.

– Det kanske gick lite längre än vad det borde ha gjort, säger han till Reuters.

Nu har regissören Kasper Hoten bett om ursäkt till alla som tagit illa upp av scenen.

– Det är produktionens mening att scenen ska vara obehaglig, precis som det finns flera upprörande och våldsamma scener i Rossinis berättelse. Vi är ledsna om människor har upplevt det här som smärtsamt, säger han enligt BBC, men fortsätter:

– Scenen kastar ljus på den brutalitet som är verklighet för kvinnor som utnyttjas i krig, och sexuellt våld som ett tragiskt faktum i krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.