Därför byter Robin Bengtsson ut ”Fucking”

Uppdaterad
Publicerad

Robin Bengtsson fick ändra det förbjudna ordet.

”Fucking” är ändrat till ”freaking”.

Lilla Aktuellt har frågat Melodifestivalfinalisten vad som hände.

Eurovision song contest har strikta regler mot politiskt innehåll och stötande språkbruk i låttexter. Svordomar är till exempel inte tillåtna.

I årets Melodifestival har två bidrag ordet ”fuck” i låttexten. Det är Lisa Ajax, som tävlar i Andra chansen på lördag, och Robin Bengtsson, som röstades direkt till final från deltävlingen i Växjö.

Melodifestivalen 2017

”I can’t go on when you look this fucking beautiful”, sjunger han.

”Jag kan inte gå vidare när du ser så jävla snygg ut”, ungefär.

Men till finalen är det slut-fuckat. Robin Bengtsson byter ut det Eurovisionportade ordet mot det snällare ”freaking” – alltså ”galet snygg ut”.

”Inte så många kommer att sakna det”

– Jag byter ut det för att det inte var jättemånga som kommenterade och tyckte illa om det, men det var några stycken, och då kände jag att det kanske inte är så många som kommer att sakna det. Och så var det så lätt att byta ut det mot ett annat liknande ord som inte var en svordom, säger artisten till Lilla Aktuellt.

Robin Bengtsson påpekar att han inte var medveten om hur stor andel av Melodifestivalens publik som är barn.

– Jag tänkte kanske inte när vi bestämde oss för att köra den här låten att det är så många barn som tittar på Melodifestivalen. Så det kändes skönt att man fick chansen att anpassa låten efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet