”Dylans avhopp ställde allt på ända”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag står årets nobelpristagare i fokus vid den högtidliga prisutdelningen i Stockholms Konserthus. Men bakom dem sitter en orkester och kompar den högtidliga ceremonin, för tillfället ihopträngda på en läktare. De leds av dirigenten Marie Rosenmir. Vi hängde med bakom kulisserna när hon förbereder sig för mötet med pristagarna, orkestern, en miljon-tv-publik och Patti Smith.

Marie Rosenmir började sin karriär som organist. Hon utbildade sig sedan till sångerska och gjorde flera operaroller, bland annat i Fedra och Romeo och Julia på Folkoperan. Men numera arbetar hon i huvudsak som dirigent. Just nu förbereder hon musiken som ska ackompanjera nobelprisutdelningen på lördag.

– Jag tycker om känslan i Stockholms konserthus, säger hon. Jag tycker jättemycket om att arbeta med kungliga filharmonikerna också.

”Musik från pristagarnas länder”

Hon har valt ut musiken tillsammans med konserthusets programråd.

– Dylans avhopp ställde ju allt på ända, även för oss, berättar Marie Rosenmir. Vi hade ju delvis ett annat koncept innan.

– Dels handlar det om att ta hänsyn till pristagarnas nationaliteter och göra musik från pristagarnas länder. Dels handlar det om orkesterns besättning, hur stor den är, förklarar Marie Rosenmir.

Eftersom orkesterns vanliga scenyta under nobelceremonin är upptagen av själva prisutdelningen så får orkestern just denna dag klämma ihop sig på körläktaren bakom scenen. Det gör att en full orkester inte får plats. Dessutom sitter vissa instrument så långt ifrån varandra så att viss musik blir svår att spela.

”Väldig spännande”

De stycken som klarade kraven blev musik av bland andra Jean Sibelius, Germaine Tailleferre, Doreen Carwithen och Hugo Alfvén. Men också en låt av Bob Dylan, ”A hard rain's a-gonna fall”, arrangerad för orkester av Hans Ek. Sångsolist är den amerikanska avant-garde-artisten Patti Smith.

– Ja, det är väldigt spännande, säger Marie Rosenmir. Jag har faktiskt precis, precis fått partituret. Igår blev arret klart och jag har just börjat arbeta med det. Det ska bli otroligt spännande att träffa Patti och se vad vi kan göra tillsammans.

Vad hinner man göra på så kort tid?

– Det är bara att försöka närma sig verket, sätta sig in i stilen och så får vi se vad som händer på repetitionen på fredag. Det är ett samarbete som vi gör tillsammans, jag, Patti och musikerna. Någonting bra får födas där sista timmen på fredags kväll, jag får hoppas att det blir rätt stämning.

Ska du gå på festen sedan?

– Ja, det ska jag. Jag gillar god mat, så det ser jag fram emot, även om jag ju tyvärr inte kommer att få möjlighet att bjuda upp Bob Dylan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.