En av fem Håkan Hellström-låtar såldes

Uppdaterad
Publicerad

Endast en av de fem låtar som gick under klubban på Stockholms auktionsverk igår såldes. ”Buden var inte tillräckligt höga. Det är ju det som är med auktion, man vet ju aldrig i förväg”.

I den ovanliga online-auktionen sålde kompositörerna Christina och Johan Löwenström sin del av rättigheterna till fem låtar de skrivit tillsammans med Håkan Hellström. Men endast ”River en vacker dröm” såldes. En anonym köpare bjöd 150.000 kronor som också var utropspriset.

Rätt till ersättning

Det innebär att den nya ägaren har rätt till ersättning när låten till exempel spelas i radio. De andra sångerna, bland annat hitlåten ”För en lång lång tid” och ”Pistol” blev inte sålda.

– Buden var inte tillräckligt höga. Det är ju det som är med auktion, man vet ju aldrig i förväg, säger Maria Granström på Stockholms auktionsverk till Expressen.

Det här är första gången som ekonomiska upphovsrätter säljs på auktion i Sverige.

Håkan Hellström själv har via sin advokat utryckt besvikelse över att rättigheterna till låtarna sålts. Han menar att låtskrivarna utnyttjar hans namn.

”Snyltar på hans renommé”

– Håkan hade ingen aning om att det här skulle hamna på auktion. Det snyltar på hans renommé. Det är ingen tillfällighet att det sker i anslutning till den omskrivna konserten på Ullevi, sa Hellströms advokat Staffan Boström till Aftonbladet innan auktionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.