Malena Ernman vägrar fira Wagners 200-årsdag

Uppdaterad
Publicerad

I dag firas kompositören Richard Wagners 200-årsdag. Operasångerskan Malena Ernman stämmer inte in i hyllningssången.

Hyllningarna till Richard Wagner är många i samband med kompositörens 200-årsdag, som infaller idag. ”Länge leve Wagner” är rubriken i Aftonbladet, ”Wagner har framtiden för sig” skriver Svenska Dagbladet och i Dagens Nyheter skriver Svenska akademiens Horace Engdahl att ”Livet blir aldrig så underbart som hos Wagner”.

Alla är dock inte lika entusiastiska.

Richard Wagners 200-årsjubileum

Operasångerskan och melodifestivalvinnaren Malena Ernman förklarar i ett inlägg på Twitter att hon inte tänker fira Richard Wagner idag. Anledningen, säger hon till Kulturnyheterna, är bland annat de kraftigt antisemitiska värderingar kompositören gav uttryck för.

– Främst för att han var Adolf Hitlers idol, men också för att jag är oändligt trött på den Wagnerfierade intellektualiseringen inom opera. Om operakonsten ska överleva behöver vi självdistans – inte självälskande navelskådning, säger Malena Ernman.

På Twitter beskriver du Wagner som ”Hitlers och Nazismens kanske störste idol och inspiratör”. Varför är det viktigt att göra ett så tydligt ställningstagande?

– Därför att han var just det. Hans skrifter beskrev judarna och judendomen på ett liknade sätt som Hitler sedan gjorde och hans slutsats var att det bästa för judarna själva var att utrotas. Vi måste komma ihåg att det var högst troligtvis inte Wagners musik som gjorde honom till nazisternas idol. Det var förmodligen hans minst sagt passionerade antisemitism.

Hur ser du på de som hyllar Wagner idag utan att diskutera hans politiska idéer?

– Man säger ju alltid att det är Wagners musik vi hyllar och inte hans person eller åsikter. Men idag visar alla tydligt att de trots allt är lite svaga för personen. Varför annars fira hans födelsedag? Det är väldigt svårt att fira en historisk person utan att inkludera personens åsikter.

Kan man inte uppskatta Wagners musik trots att han var antisemit?

– Jo, självklart kan man det. Vi är alla helt fria att uppskatta precis vad vi vill. Och Wagners musik ska självklart spelas. Men vi behöver inte fira hans födelsedagskalas för det, säger Malena Ernman.

Många hyllar Wagner i dag

Här kan du läsa Aftonbladets artikel. Här finns Svenska Dagbladets text. Och här är första delen i Dagens nyheters artikelserie om Wagner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Richard Wagners 200-årsjubileum

Mer i ämnet