Foto: TT

Sanna Nielsen vidare till final

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriterna Sanna Nielsen och Armeniens Aram Mp3 gick vidare från den första semifinalen av Eurovision Song Contest.

Sanna Nielsen, som tävlade med bidraget ”Undo”, har hört till favoriterna de senaste veckorna. Och hon levde upp till förväntningarna.

Det var en rörd Sanna Nielsen som mötte SVT:s reporter efter semifinalen.

Eurovision Song Contest 2014

– Det är så sjukt för det var så mycket fantastiska fans i publiken med svenska flaggor och de skrek så högt så jag hörde knappt musiken i vissa partier, säger hon och fortsätter:

– Kärleksbomb. Fantastiskt!

Ryssland buades ut

Även Ungern med András Kállay-Saunders och bidraget ”Running” tog sig vidare till final. Från Norden kvalade under tisdagen annars bara Island, som tog sig vidare till final. För de baltiska länderna gick det sämre. Både Estland och Lettland slogs ut.

Ryssland med The Tolmachevy Sisters och bidraget ”Shine” tog sig också till final. Men när programledarna tillkännagav det visade publiken på plats sitt missnöje genom högljudda burop.

26 bidrag i finalen

Ytterligare tio finalister ska utses i den andra semifinalen som äger rum på torsdag kväll. Finalen av Eurovision Song Contest 2014 går av stapeln på lördag kväll. Danmark är, i egenskap av värdnation, redan klar för final.

Finalklara är också länderna som kallas för ”The big five”: Storbritannien, Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike. Kvintetten utgör den grupp av länder som bidrar med mest pengar till tv-organisationen EBU, som anordnar tävlingen.

Totalt innebär det att 26 bidrag gör upp om slutsegern på lördag.

Programledartrio

När Sverige ifjol satsade på att krympa ESC-formatet genom att använda sig av en mindre, och redan färdigbyggd, arena och också anlita en enda programledare har Danmark gått i motsatt riktning. I år är vi tillbaka till den tidigare standarden med tre programledare. Och arenan för årets ESC utgörs av ombyggda varv vid inloppet till Köpenhamn.

Enligt arrangörernas ambition skulle scenen vara maskulin. Oavsett det blev det en jämn fördelning av manliga och kvinnliga artister som tog sig vidar till final.

Resultatet i semifinal 1

Bidrag som tog sig vidare till final:

Montenegro – Sergej Ćetković: ”Moj Svijet”

Ungern – András Kállay-Saunders: ”Running”

Ryssland – The Tolmachevy Sisters: ”Shine”

Armenien – Aram Mp3: ”Not Alone”

Azerbajdzjan – Dilara Kazimova: ”Start A Fire”

San Marino – Valentina Monetta: ”Maybe”

Ukraina – Maria Jaremtjuk: ”Tick-Tock”

Sverige – Sanna Nielsen: ”Undo”

Nederländerna – The Common Linnets: ”Calm After the Storm”

Island – Pollapönk: ”No Prejudice”

Bidrag som slogs ut:

Lettland – Arazemnieki: ”Cake to Bake”

Estland – Tanja: ”Amazing”

Albanien – Hersi: ”One Night's Anger”

Belgien – Axel Hirsoux: ”Mother”

Moldavien – Christina Scarlat: ”Wild Soul”

Portugal – Suzy: ”Querso ser tua”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2014

Mer i ämnet