Torsten Andén och Sanna Lakso var två av besökarna på This is Hultsfred. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Den nya festivalen i Hultsfred gick plus

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande folk som vill festivala i Hultsfred. Det visar biljettförsäljningen efter första This is Hultsfred.

När arrangören bakom Hultsfredsfestivalen, FKP Scorpio, packade ihop och flyttade musikfesten till ett område norr om Stockholm, höjdes en hel del kritiska röster. Det blev starten för en helt ny festival på den gamla marken intill sjön Hulingen i småländska Hultsfred.

På cirka åtta veckor – kanske en ny rekordtid – drog den nystartade föreningen This is Hultsfred ihop en mindre festival på orten. This is Hultsfred hölls den 14-15 juni, samma helg som den flyttade festivalen, och skyltade med artister som Miriam Bryant, Nääk & Nimo och Sator.

Hultsfredsfestivalen till Sigtuna

1600 besökare första året

Nu har arrangörerna slutligen hunnit räkna kassan, och kommit fram till att cirka 1600 biljetter såldes under premiäråret.

– Vi hade hoppats på åtminstone tusen personer, så det här är över förväntan! Vi är jättenöjda, säger festivalgeneral Jolin Åkesson till Kulturnyheterna.

”Vill göra det igen!”

Än är det inte bestämt om ersättningsfestivalen i Småland kommer att bli en ny tradition, men förutsättningarna för en repris 2014 verkar goda, vad gäller både ekonomi och intresse.

– Det gick plus. Så mycket kan jag säga, fast vi fortfarande håller på att räkna det sista. Under festivalen pratade vi om vad vi kan göra bättre till nästa år, och jag vill verkligen göra det igen. Det har varit jätteroligt! Och nästa år har vi i så fall mer än åtta veckor på oss. Det kan ju underlätta lite, säger Jolin Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfredsfestivalen till Sigtuna

Mer i ämnet