Fler än 170 miljoner såg Eurovision Song Contest

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av de nordiska tv-tittarna zappade till ESC-finalen.

Den 14, 15 och 18 maj ordnade Sverige som bekant semifinaler och den stora finalen för länderna som deltar i Eurovision Song Contest. Den svenska showen i Malmö arena fick överlag glada omdömen.

Nu är tittarsiffrorna räknade, hos tv-organisationen som ligger bakom hela evenemanget – European Broadcasting Union (EBU). Enligt EBU valde sammanlagt drygt 170 miljoner tittare att se semifinalerna och/eller finalen.

Eurovision Song Contest 2013

Stort i Norden

I de nordiska länderna valde två tredjedelar av tv-tittarna att se årets stora ESC-final. Tittandet ökade mycket i Danmark, som var vinnartippat redan från start och sedan kammade hem förstaplatsen med låten ”Only teardrops”, framförd av Emmelie de Forest.

Tittarna fanns i 36 länder, och störst ökning stod Nederländerna för. För första gången på nio år nådde landet final, med sin artist Anouk. Närmare fem miljoner nederländare tittade på den stora finalen.

Efter förra årets finalvecka i Baku låg motsvarande tittarsiffra från EBU på drygt 100 miljoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet