Rebecca Haimi är nöjesreporter på Kulturnyheterna. Foto: Sofia Manieri

”Historiskt fel att det skulle hända just Anna Book”

Uppdaterad
Publicerad

”Anna Book är fullständigt förkrossad”.

Det finns någonting just förkrossande i sättet Christer Björkman säger det på, skriver Kulturnyheternas nöjesreporter Rebecca Haimi.

Anna Book repeterade två dagar i Göteborg men fick aldrig se deltävlingens ljus.

Det skulle bli ett personjubileum, med 30 år gångna sedan den stundtals retade, men likväl aldrig bortglömda schlagern ”ABC” presenterade artisten Anna Book för Sverige Palmemordsåret 1986.

Melodifestivalen 2016

Ibland får man känslan av att någonting betyder mycket för någon. Mer för någon än för många andra.

När årets Melodifestivalartister presenterades kändes det precis så med Anna Book. Hon sa att hon (naturligtvis) siktade på vinst, och att det kändes fantastiskt att vara tillbaka. När hon sa det blev hon så rörd av de egna orden att tårkanalerna behövde fläktas.

Det var fint.

Två månader senare, under en extrainsatt presskonferens från Scandinavium, meddelar Christer Björkman att Anna Book är diskad. ”Hon har erbjudits möjlighet att framföra låten som gästartist utom tävlan på lördag”, säger han och fortsätter:

”Men vi tänker inte kräva något svar av henne i kväll”.

Anna Book har ofta varit lätt att nå. Hon svarar gärna och glatt på de flesta rimliga och orimliga frågor. Men när alla vill fråga som mest önskar jag henne uppmärksamheten som minst.

Texten till Books låt, ”Himmel för två”, eller ”Taking Care of a broken heart”, som den visst heter på originalspråk, är skriven av deckarförfattaren Camilla Läckberg och lyder:

”Om du är nere på tio så res dig alltid igen

Lika lätt som ABC att skjuta sorgerna framåt till sen”.

Tänk om författaren och den jubilerande artisten vetat att en moldavisk Eurovisionuttagning och, i ärlighetens namn, slarvig kontroll av SVT och Melodifestivalen, skulle leda till behov av mer än tre bokstäver för att skjuta på problemen.

En diskvalificering i Melodifestivalsammanhang är historisk. Det känns historiskt och alfabetiskt fel att det skulle hända just Anna Book.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet