Arrangören orsakade inte Michael Jacksons död

Uppdaterad
Publicerad

Michael Jacksons närmast sörjande letar fortfarande efter skyldiga till hans plötsliga död 2009.

”Både vi och hela världen vill veta vad som verkligen hände, om man försökt dölja något”.

Så sa en av Michael Jacksons bröder, Jermaine Jackson, tidigare i våras under intervjun i SVT:s pratshow Skavlan.

Michael Jacksons död

Läkaren snart fri

Familjen Jackson har inte kunnat släppa världstjärnans plötsliga dödsfall, som inträffade i juni 2009. År 2011 dömdes Michael Jacksons läkare Conrad Murray till fängelse för vållande till annans död. Den här månaden får han lämna fängelset.

Men Jackson-familjen letar fortfarande efter skyldiga, och de har anklagat konsertarrangören AEG Live för vårdslöshet då de valde att anställa doktor Conrad Murrey, som enligt domstolen försedde Michael Jackson med narkosmedlet propofol. Det var en överdos av propofol som orsakade Jacksons hjärtstillestånd och död, vid 50 års ålder.

Familjen Jackson har hävdat att konsertföretaget lät läkaren göra så, utan att bry sig om Michael Jacksons hälsa, eftersom de ville säkra inkomsten från comeback-turnén som skulle omfatta hela 50 konserter.

Familjen Jackson fortsätter

Men AEG Live frias, skriver nyhetsbyrån AP. Efter en fyra dagar lång överläggning har juryn i Los Angeles, USA, kommit fram till att företaget inte är skyldigt till Jacksons död. Enligt nyhetsbyrån Reuters konstaterar samma jury att den snart frisläppta Conrad Murray inte är oförmögen att sköta sitt jobb som läkare.

Michael Jacksons familj är inte nöjd med juryns beslut, utan deras advokat meddelar att de kommer ”utforska alla möjligheter, både juridiskt och bokstavligt”.

Trots att AEG Live går fria, förväntas nu underhållningsföretag vara mer försiktiga med vilka avtal de skriver med artister som har skör eller osäker hälsa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Jacksons död

Mer i ämnet