Ametist Azordegan är musikjournalist och programledare på Sveriges Radio. Foto: TT

Kärleksattackens sista sändning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största hiphop-program tar farväl.

Efter 15 säsonger sänder programledaren Ametist Azordegan ikväll det sista avsnittet av ”En kärleksattack på svensk hiphop”.

I kväll gästar artister som Silvana Imam, RMH, Stor & Aki, Adam Tensta och Eboi.

Medier

Gradvall intervjuar

Men det är inte bara artisterna som ska intervjuas. Kulturjournalisten Jan Gradvall kommer att vara på plats för att fråga ut programledaren om åren med programmet.

– Det har betytt enormt mycket för svenska musikscenen. Om man tittar på diskussion som varit i svensk media om hur man ska nå de unga människor med invandrarbakgrund som aldrig syns i media. Då har Ametist Azordegan parallellt med den diskussion faktiskt gjort det alla bara pratar om, säger Jan Gradvall till Kulturnyheterna och lägger till:

– Hon har bedrivit en ovärderlig samhällsjournalistik. Hon har släppt fram tusen rappare som aldrig varit med i public service tidigare. 

Ingen ny kärleksattack

Det finns inga planer på ett nytt program som direkt ersätter Kärleksattacken men P3 menar att hiphopen är en väldigt relevant genre som satsas på i flera led.

– Musikguiden i P3 har sedan länge ett uppdrag att bevaka svensk hiphop och det gör även tex P3 Soul, säger kanalchefen Cajsa Lindberg som menar att den svenska hiphopen varit ett viktigt bevakningsområde för kanalen i flera år. 

Vill nå ickelyssnarna

Hon menar att mångfaldsfrågan är en av deras viktigaste frågor just nu.

– Vi gör många insatser i P3-kanalerna där Metropol och Din gata är några exempel. Men att aktivt arbeta för att nå de unga ickelyssnarna har alla redaktioner i uppdrag. Och Ametist Azordegan har verkligen gjort ett fantastiskt arbete, säger Cajsa Lindberg. 

Debuterar hos Ametist

Programmet har betytt mycket för den svenska hiphopen. De flesta välkända svenska hiphop-artister har gjort sina första radiointervjuer och live-framträdanden i Kärleksattacken.

– Min musik har spelats mer på Kärleksattacken, som går två timmar i veckan, än vad jag har spelats på alla kommersiella kanaler tillsammans, sa Ken Ring i PSL-studion i samband med att Ametist Azodergan beslutat sig för gå vidare och satsa på skrivandet.

Hiphop-ringar på vattnet

2007 befann sig svensk hiphop i medieskugga. Men nu, delvis på grund av programmet, har hiphopen fått en enormt genombrott menar Jan Gradvall. Något som även märks internationellt.

– Det har verkligen påverkat det svenska soundet. Svenska låtskrivare och producenter är ju världsledande. Många i den nya generationen av musikproducenter har sin bakgrund i hiphopen. Det kan man höra i till exempel svenskproducerade låtar av artister som Taylor Swift och Pink. Hiphopen är en väldigt kreativ musikform, säger han.  

”Större än vad folk fattat”

Anledningen till att Kärleksattacken sänds för sista gången ikväll är att Ametist Azodergan skriver landets första historiebok om svensk hiphop. Se en intervju här där hon förklarar tankegångarna bakom nedläggningen.

– Ingen kan fylla det här hålet, Ametist är inte ersättbar. Programmet har verkligen uppnått sitt syfte och det är större än vad folk har fattat, säger Jan Gradvall.

Programmet sänds kl 17:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet