Linda Pira fick två utmärkelser på P3 Guldgalan i Scandinavium. Foto: TT

Kvinnorna dominerade på P3 Guldgalan

Uppdaterad
Publicerad

Musiksverige sparkade igång galasäsongen med prisgala i Göteborg.

Första priset att delas ut på den trettonde P3 Guldgalan i ordningen var utmärkelsen för bästa grupp. Och den utmärkelsen gick i år till First Aid Kit, som kom ut med sitt tredje album i somras. Det är syskonduon i First Aid Kits första P3 Guldpris.

Kvinnornas år 2014...

Efter att priset i kategorin Dans plockades hem av La Fleur (Sanna La Fleur Engdahl), Årets hiphop/soul togs hem av Linda Pira och Tove Lo utsågs till årets nykomling stod det klart att P3 Guldgalan skulle domineras av kvinnliga musiker.

P3 Guld 2015

... och 2015?

Och framgångarna för kvinnorna togs sedan upp när Beatrice Eli tackade för vinsten i kategorin Årets pop.

– Är det så att den lesbiska revolutionen är här? frågade hon sig och tillade att hon hoppades att 2015 skulle bli ”kvinnodominansens år på riktigt”.

Inte som 2012

Linda Pira, som alltså också tagit hem Årets hiphop/soul, fick med sig ytterligare ett pris hem när hennes ”Knäpper mina fingrar” (Remix) vann Årets låt. Och det stod klart att årets upplaga av P3 Guld inte skulle bli ett dugg lik galan 2012 där manliga artister tog hem rubbet.

Crucified Barbara vann kategorin Årets Rock/metal och Timbuktu segrade i klassen Årets artist. Under galan så stod, förutom själva prisutdelningarna, en rad artistframträdanden i centrum. Och ett av galans priser, Guldmicken, är också ett pris för att hylla den bästa liveartisten. I år gick Guldmicken till Veronica Maggio.

Lottlös

Seinabo Sey hade tillsammans med Tove Lo flest nomineringar med sig till kvällens gala, tre vardera. Tove Lo fick alltså med sig ett pris hem, men Seinabo Sey med en av förra årets största hitar, ”Younger”, fick gå hem utan pris. Till de lottlösas skara räknas också Silvana Imam, som Kulturnyheternas Per Sinding-Larsen, hade velat se som vinnare i både konsertpriset Guldmicken och klassen Årets bästa hiphop.

Lyssnarröster

Vinnarna på galan röstas huvudsakligen fram av radiolyssnarna, men i fyra kategorier (Årets dans, Årets pop, Årets hiphop/soul och Årets rock/metal) utses vinnarna av lyssnarna tillsammans med en specialjury.

Sändes i radio och tv

Förra årets galavärd Kodjo Akolor återvände i år till uppdraget. I år var det dock inget enmansuppdrag, utan han hade sällskap på scenen i Scandinavium av Tina Mehrafzoon från ”Musikguiden i P3”.

P3 Guldgalan sändes direkt i P3 och med en timmes fördröjning i SVT och SVT Play.

ALLA VINNARE

ÅRETS GRUPP                                 

First Aid Kit – Stay gold

ÅRETS DANS                                     

La Fleur – Samlad produktion

ÅRETS HIPHOP/SOUL                                         

Linda Pira – Matriarken

ÅRETS NYKOMLING                       

Tove Lo                                               

ÅRETS POP                                       

Beatrice Eli – Die another day

ÅRETS LÅT                                         

Knäpper mina fingrar (Remix) – Linda Pira

ÅRETS ARTIST                                 

Timbuktu – För livet till döden

ÅRETS ROCK/METAL                              

Crucified Barbara ­– In the red

GULDMICKEN                                   

Veronica Maggio 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

P3 Guld 2015

Mer i ämnet