Beyoncé under uppträdandet av ”Formation” under Super Bowl. Foto: AP/TT

Miamipolisen vill bojkotta Beyoncé

Uppdaterad
Publicerad

Efter Beyoncés omtalade uppträdande på Super Bowl och hennes senaste musikvideo ”Formation”, som har inneburit att hon har anklagats för att hata poliser, manar nu ett fackförbund inom Miamipolisen till en bojkott av hennes kommande världsturné, skriver CNN.

Beyoncés uppträdande under pausen i Super Bowl, då hennes dansare bar kläder inspirerade av den afroamerikanska organisationen Svarta pantrarna, har av många tolkats som en hyllning till organisationen och även till Black Lives Matter-rörelsen.

Dansarna formerade sig även som ett X under uppträdandet, vilket setts som en hyllning till Malcolm X. I videon till ”Formation” ses också budskapet ”Sluta skjut oss” sprejat i bakgrunden, vilket kan ses som en kommentar till den pågående debatten kring polisvåld i USA.

”Hon splittrar det amerikanska folket”

Videon till ”Formation” och uppträdandet under Super Bowl har hyllats av många men också mött kraftig kritik där bland andra den tidigare borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, kallat det för ”en attack mot poliser”.

Nu ansluter även Miamipolisen i kritiken och Javier Ortiz, ordförande för Miami Fraternal Order of Police (FOP), anklagar i ett uttalande Beyoncé för att ”splittra det amerikanska folket genom att visa sitt stöd för Svarta pantrarna och att hennes antipolisiära budskap visar att hon inte stödjer brottsbekämpande myndigheter”.

FOP uppmanar nu hela landets brottsbekämpande myndigheter att bojkotta ”The Formation World Tour” som har premiär i Miami den 27 april.

Anklagas även för att sju poliser dödats

För några dagar sedan gick även polisen Robert Arnold i Tennessee ut i medier och anklagade Beyoncé för att vara ansvarig för en skottlossning utanför hans hus. Han menade även att det fanns ett samband mellan hennes uppträdande på Super Bowl för snart två veckor sedan och att sju poliser runtom i USA har dödats sedan dess.

Det är andra gången på kort tid som amerikansk polis går ut och manar till bojkott. I december förra året var det Quentin Tarantino som hamnade i skottgluggen och anklagades för polishat när han i samband med en Black Lives Matter-demonstration bland annat sade att ”mördande snutar ska sitta i fängelse”. Då uppmanade New York-polisen till en bojkott av hans senaste film ”The Hateful Eight”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.