Miriam Bryant Foto: TT/ Pontus Lundahl

Miriam Bryant stämmer sin före detta manager

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2014 avslutade artisten Miriam Bryant samarbetet med sitt managementbolag. Nu stämmer hon företaget. Anledningen är att bolaget kräver ersättning för spelningar som ges även efter att avtalet upphört.

Kompositören och artisten Miriam Bryant har inlett en avtalstvist med sitt före detta managementbolag. Bolaget företrädde Bryant mellan 2012 och slutet av 2014 genom att förhandla och teckna avtal med tredje parter som exempelvis skivbolag och företag. För det tog bolaget, i enlighet med praxis, ut en provision på skivförsäljning, reklam och sponsorintäkter.

När avtalet tecknades 2012 var Miriam Bryant 21 år och biträddes då inte av någon jurist.

Vill fortfarande ha betalt

Vid årsskiftet 2014/2015 avslutades dock samarbetet på grund av att Miriam Bryant efterhand blev missnöjd och tappade förtroendet för managementbolaget. Bolaget hävdar att de enligt avtalet har rätt till ersättning för konserter som Miriam Bryant ger även efter det att avtalet upphört. De kräver tio procent av intäkterna från Bryants liveframträdanden även om bokningarna gjorts av artistens nuvarande agent. I praktiken leder det till att artisten är skyldig att betala ersättning till två agenter samtidigt.

Detta opponerar sig Miriam Bryant mot och har därför lämnat in en stämningsansökan mot sitt forna managementbolag.

Managern stämmer Bryant tillbaka

Till SVT Nyheter Väst säger advokaten Thomas Bodström som företräder den gamla managern och dennes bolag att han nu kommer att stämma Miriam Bryant tillbaka.

– Hon har tjänat många miljoner på sina spelningar och är skyldig min klient stora ersättningar och nu vill hon göra rätt för sig. Det är bra att det blir rättegång. Hon kommer att förlora mycket på den här processen, säger Thomas Bodström.

Tvisten ska avgöras av Stockholms tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.