Lyriska kändisar på röda mattan

Uppdaterad
Publicerad

Lovorden haglade över polarpristagarna bland de svenska kändisarna på röda mattan. En av dem har till och med skrivit en kärlekssång till Emmylou Harris.

Det är inte bara Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit som hyllat Emmylou Harris med en låt. (”Emmylou” som systrarna framför på kvällens Polarprisutdelning). Artistveteranen Owe Törnqvist hade med sig sin egen kärlekssång till countrystjärnan på väg in i Konserthuset.

”Hello Emmylou, I keep on loving you, I cant wish you out of my brain. Hello, Emmylou, I wish you loved me to, so I don't have to love you in vain”

Men han är också imponerad över Evelyn Glennie:

– Min favoritpercussionist är här! Hon spelar ju marimba, det gjorde jag också en gång i tiden. Sedan övergick jag till vibrafon, säger han.

Äntligen country

Countryartisten och programledaren Jill Johnsson var bland de första artisterna att skritta uppför röda mattan. Hon jublar åt att Polarpriset för första gången tilldelas en musiker inom hennes egen genre.

– Jag är lyrisk så klart! Som den countryälskare jag är är jag jätteglad att det är Emmylou Harris som fått priset. Hennes personlighet, hennes fantastiska röst, hon har gjort så mycket för countrymusiken, säger hon.

Två kvinnor

Eva Dahlgren gladde sig åt att två kvinnor stod som mottagare av priset i år:

– Det är härligt att det är en kvinnlig slagverkare, de är inte så vanliga. Hon kan säkerligen inspirera många unga tjejer att välja det instrumentet. Och Emmylou Harris, många kan nog hitta in i countrymusiken via henne, hon har en fantastisk låtskatt. ”Wrecking ball”- plattan, den ska alla lyssna på tycker jag.

Även artisten Tomas Ledin hyllade Emmylou Harris:

– Jag har följt henne sen 1970-talet. Det har alltid funnits en väldigt rootsig kvalitet i hennes artisteri. Alltid jordnära och akustiskt på ett skönt sätt, säger han.

”En häftig musikform”

Evelyn Glennie är den mindre kända av de två pristagarna, även om hon var den första slagverkaren som slog igenom som soloartist. Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) har precis börjat lyssna in sig på slagverksvirtuosen.

– Jag har lyssnat mycket på henne de senaste veckorna, och fastnade för hennes sätt att göra musik på. Sen är ju slagverk en häftig musikform som känns i hela kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.