Foto: TT

Stor oro på Musikhögskolan

Uppdaterad
Publicerad

En omorganisation på Kungliga musikhögskolan i Stockholm hotar de mindre genrernas ställning. ”Besluten och makten kommer att flyttas längre bort. Med största sannolikhet till någon eller några som inte kan särskilt mycket om folkmusik”, säger Annika Hammer, student vid Institutionen för folkmusik.

Kungliga Musikhögskolan (KMH) är idag uppdelad i sex olika institutioner: klassisk musik, jazz, folkmusik, komposition och dirigering, musik- och medieproduktion och forskning och pedagogik. Institutionerna har en hög grad av självbestämmande. De förfogar var och en över en egen budget och leds av prefekter med förankring i respektive institutions genre.

Men nu vill KMH:s styrelse och ledning omorganisera. Enligt det förslag man arbetar med ska sex institutioner bli två eller tre, något som tidningen Lira var först med att rapportera om.

Tappar makten över sin budget

Från och med nästa läsår görs institutionerna om till så kallade ”avdelningar”. Samtidigt tappar de bestämmanderätten över sina egna budgetar.

Många lärare och studenter på de mindre institutionerna, som folkmusik och jazz, är oroliga för att förändringen kommer att leda till minskat inflytande över den egna utbildningen.

Enligt förslaget kommer det ekonomiska ansvaret för skolans alla genrer sannolikt ligga hos en och samma prefekt.

– Besluten och makten kommer att flyttas längre bort. Med största sannolikhet till någon eller några som inte kan särskilt mycket om folkmusik, säger Annika Hammer, student vid Institutionen för folkmusik.

”Unik utbildning”

Institutionen för folkmusik är den enda i sitt slag i landet. Det finns andra högskoleutbildningar för folkmusik runt om i landet, men ingen där genren ryms i en helt egen institution.

Utbildningen i Stockholm har gott rykte och spelar, enligt Annika Hammer, en viktig roll för folkmusiklivet i Sverige med utlandsutbyten, konsertarrangemang och sitt fokus på folkmusikmetodik.

En ställning som kunnat byggas upp tack vare det stora självbestämmandet, säger hon.

– Jag tror det är viktigt att känna till historien här. Folkmusiken har funnits länge på KMH, men i början var det helt och hållet på den klassiska musikens villkor. Man läste klassisk satslära, klassisk musikhistoria och så vidare. Det var först när Institutionen för folkmusik kom till på nittiotalet som man kunde börja bygga upp en helt unik utbildning för folkmusiker.

”Vi vill stärka dem”

Peder Hofmann är chef för utbildnings- och forskningsavdelningen vid KMH. Han menar att en organisationsförändring behövs för att likställa dagens spretiga institutioner.

– Organisationsförändringen sker ju inte för att man vill bli av med någon musikstil, snarare tvärtom. Vi vill stärka dem och göra det möjligt för studenter att möta musikstilar på ett annat sätt än vad man kanske kan göra idag. Om man skulle byta institution idag så är det nästan som att komma till ett nytt land, i en ny världsdel, med ett nytt valutasystem. Det tar så lång tid att förstå ”aha ni gör så här med huvudinstrument-kurserna”.

Men får inte institutionerna mindre makt om de inte kan bestämma över sin egen budget?

– Det behöver ju inte vara så. Kan man slå ihop två små budgetar så kanske man kan vinna synergier med det. Då kanske man kan få mer pengar över till till exempel resor och utbildningsnära aktiviteter, säger Peder Hofmann.

Vill spara pengar

KMH:s rektor Cecilia Rydinger Alin har avböjt intervju, men sade till Lira för en dryg månad sen att ett av målen med sammanslagningen är att minska kostnaderna för administrationen.

”KMH:s personalorganisationer har dessutom efterlyst mer rättvisa och transparenta arbetsvillkor för KMH:s lärare, och tryggare arbetsvillkor generellt över hela högskolan.”, sade hon till Lira.

Kritik mot bakgrundsarbetet

Processen som lett fram till förslaget om omorganisation har även den fått hård kritik internt. Bland annat har genomlysningen av verksamheten beskrivits som ”undermålig” av Studentkåren.

Möjligheten att ge ordentlig feedback på förslaget har varit liten, uppger flera personer på skolan.  Personalen och studenterna gavs en remisstid under juni månad då många av lärarna är hårt arbetsbelastade och studenterna redan gått på sommarlov.

”Otroligt högt betyg”

Flera röster på KMH menar att styrelsen och rektor redan från början bestämt sig för att driva igenom organisationsförändringen, och därför inte brytt sig om att undersöka om problemen på skolan hade kunnat lösas på annat sätt.

Men Peder Hofmann tycker att processen gått rätt till.

– I efterhand kan man alltid ställa sig frågan om man skulle skött det här på ett annat sätt. Vi hade kunnat ta in externa konsulter, det tycker jag personligen inte hade varit bra. Nu var det vi själva som gjorde det och jag måste säga: lyssnar man på styrelsen och de instanser som tittat på organisationsutredningens arbete så har det fått ett otroligt högt betyg.

”Makten över pengarna styr”

Studenten Annika Hammer säger sig inte vara rädd för att folkmusikundervisningen ska försvinna från KMH, men menar att skolan nu riskerar att kasta bort ett viktigt centrum för folkmusiken i Sverige.

– Det är skillnad på att vara en egen institution och att vara en avdelning som administrerar kurser. Det är en skillnad på att finnas kvar och att kunna utvecklas. Den som har makten över pengarna har makten över den kreativa utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.